Home / Vijesti / BiH / SDA staje uz SDS i PDP?

SDA staje uz SDS i PDP?

Inicijativu izmjene Poslovnika, koju su zatražili SDS i PDP, a koja će omogućiti formiranje privremenih komisija u Predstavničkom domu BiH ukoliko svi klubovi ne dostave spisak za njih, podržavaju federalne stranke, među kojima i SDA.

Ovu inicijativu podržavaju poslanici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratskog fronta, dok u SDA kažu da o svakom rješenju vrijedi razmisliti i podržati ga.

Lider SDS-a Mirko Šarović kaže da već imaju 14 potpisa za inicijativu i ističe da je inicijativa legitimna i demokratska da se promjenom Poslovnika ovog doma omogući formiranje komisija i odblokira njegov rad.

“Na čekanju je niz projekata, ugovora, međunarodnih sporazuma koji bi omogućili cijeloj BiH njen ubrzan rast”, rekao je Šarović.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da je razlog za pokretanje inicijative potreba da se dovrši konstituisanje komisija, odnosno da se Predstavnički dom konstituiše u punom obliku. Naveo je da je na čekanju više od 300 tačaka dnevnog reda, među kojima i 45 sporazuma vrijednih oko dvije milijarde KM koji čekaju ratifikaciju, 40 zakonskih rješenja, 60 izvještaja o radu institucija BiH i 150 revizorskih izvještaja za prošlu i ovu godinu.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, kazao je u petak da je prijedlog opozicije na dobrom tragu te da podržava i prijedlog Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, da se obustave plate poslanicima koji ne rade i ne dolaze na sjednice. I Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda BiH, kazao je da je SDA pokušavala u nekoliko navrata deblokirati rad parlamenta, te da je svako rješenje dobro došlo i vrijedi o njemu razmisliti i podržati ga.

S druge strane, Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da je SDS-u i PDP-u važnija BiH od RS.

“Oni su u službi nekih interesa koji idu za tim da usložne situaciju u BiH i da pokušaju institucije sa nivoa BiH nametnuti drugim nivoima vlasti. To je antiustavna pozicija. Mi se borimo protiv toga, a SDS i PDP žele da se to desi”, rekao je Dodik i dodao da bi SDS i PDP željeli da mogu sa nivoa Sarajeva da disciplinuju u Republici Srpskoj, što želi i lider SDA Bakir Izetbegović./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

TRUMP-Cijelo vrijeme se borim protiv zlobnih ljudi i duboke države

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da se sve vrijeme bori protiv “duboke države” koju, …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)