Home / EU / HRVATI SU ZGROŽENI, SUSJEDI IM ZABILI NOŽ U LEĐA: Evo kako će spriječiti ulazak Hrvatske u Schengen…

HRVATI SU ZGROŽENI, SUSJEDI IM ZABILI NOŽ U LEĐA: Evo kako će spriječiti ulazak Hrvatske u Schengen…

Slovenski su mediji očekivano s dozom nezadovoljstva objavili vijest da je Hrvatska dobila potvrdu Europske komisije da je ispunila uvjete za ulazak u Schengenski prostor. Agencija STA objavila je kako je teško očekivati brzi ulazak Hrvatske u Schengen jer su “skeptične Slovenija, Nizozemska, Njemačka i Francuska”

Ljubljansko Delo navodi da prema neslužbenim ocjenama kritičara EK nije uzela u obzir neispunjavanje uvjeta povezanih s nedostatnom kadrovskom politikom, nezadovoljavajućim tehničkim rješenjima i nepoštivanjem sustava za identifikaciju migranata s uzimanjem otisaka prstiju – Eurodac. U tom kontekstu navode i pitanje granice s BiH koja još uvijek nije identificirana. Interesantno je da izvori Dela ne navode da ni granica sa Srbijom i Crnom Gorom također nije utvrđena.

No, u cijeloj je priči doista sramotna izjava slovenske povjerenice Violete Bulc (bila je ministrica u vladi Mire Cerara, sadašnjeg ministra vanjskih poslova – njihova strana sada ima podršku od 2%).

Bulc je otvoreno navela: “Odluka Komisije je jedan između mnogih koraka koji su potrebni za ulazak u Schengensko područje. Zadnju riječ imaju države članice, uključujući slovensku vladu pod vodstvom predsjednika vlade g. Marjana Šarca”. Preciznije, povjerenica Bulc je otvoreno pozvala slovensku vladu da blokira ulazak Hrvatske u Schengen. Navodi i kako je na kolegiju povjerenika navela da “schengenski prostor, kakav poznajemo danas, ne djeluje u cijelosti.

Ovim je istupom povjerenica Bulc ozbiljno prekršila dobre standarde ponašanja jer se povjerenici u pravilu isključuju iz rasprave kad je riječ o pitanjima kod kojih bi mogli biti subjektivni. Gospođa Bulc je bila upravo to – subjektivna. I sasvim je jasno da se na to odlučila zato što je riječ o Komisiji na odlasku. Ali je ostavila vrlo negativan dojam.

U istom su tonu bili istupi i drugih slovenskih političara. Premijer Marjan Šarec je izjavio da ‘žali zbog političke odluke’, a predsjednik parlamenta Dejan Židan (SD) rekao je da je odluka politička te da je zbog ove i odluke o neotvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijoma “Europa dodatno izgubila na ugledu”.

Janez Janša je pak na Twitteru prokomentirao: – Dok Šarec pametuje i žali, Andrej Plenković lobira i radi. I zato danas može slaviti.

Iznenađuje Zmago Jelinčič, zastupnik radikalno desnog krila, poznati protivnik Hrvatske, predsjednik Slovenske nacionalne stranke. On je izjavio kako “Slovenija neće postići ništa inzistiranjem da Hrvatska ne uđe u Schengen” jer bi se tako centri za migrante prebacili na granicu Hrvatske i BiH. “Možda Hrvatska sada bude prisiljena da na svoju granicu s BiH počne gledati drukčije”, rekao je Jelinčič.  Jednako su tako reagirali i iz radikalno lijeve stranke Levica. Oni su objavili kako u potpunosti podupiru ulazak Hrvatske u Schengen,piše EurActiv.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)