Home / After Work / EU MIJENJA PRAVILA: KUĆANSKI APARATI MORAT ĆE TRAJATI DUŽE

EU MIJENJA PRAVILA: KUĆANSKI APARATI MORAT ĆE TRAJATI DUŽE

Evropska komisija ratificirala je nove standarde za kućanske aparate koji će od proizvođača zahtijevati duži rok trajanja proizvoda i garanciju o nabavci rezervnih dijelova kako bi se smanjila količina otpada i zaštitio okoliš.

Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode, a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i mašina za pranje suđa i veša.

U izmijenjenoj će verziji standarda proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za nezavisne servisere u roku od deset godina od datuma kupovine uređaja.

Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda.

Prema procjenama Evropske unije, te bi mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljendioksida za više od 46 miliona tona godišnje.

  • Brojke govore same za sebe: te mjere mogu uštedjeti evropskim domaćinstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske – istakao je u priopćenju Jirki Katainen (Jyrki), potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Krajnji efekt trebala bi biti manja količina starih uređaja na otpadu i manja potrošnja prirodnih resursa i manja emisija štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

  • Naša energetska efikasnost i strategija eko-dizajna bit će sve važniji instrumenti na putu prema ostvarenju zacrtanog dugoročnog cilja o potpuno dekarboniziranoj Evropskoj uniji do 2050. godine – poručuje prema saopćenju povjerenik EU za mjere zaštite klime i energiju Miguel Arias Canete.

Nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopa, čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim “kočnicama” za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom “kulture bacanja”./Hayat/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)