Home / Vijesti / BiH / Morales: BiH da preuzme odgovornost za upravljanje migracijama

Morales: BiH da preuzme odgovornost za upravljanje migracijama

Specijalni izvjestilac UN za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales ocijenio je danas u Sarajevu da organi vlasti u BiH treba da preuzmu odgovornost za upravljanje migracijama kako bi bila ispoštovana prava migranata.

Na kraju zvanične posjete BiH, Morales je apelovao na organe vlasti na svim nivoima u BiH da zajednički rade na iznalaženju odgovora sa nivoa BiH na migracionu situaciju.

Tokom osmodnevne posjete BiH Morales je razgovarao sa predstavnicima institucija vlasti na raznim nivoima, međunarodnih institucija, humanitarnih organizacija, te organizacija civilnog društva, kao i sa migrantima.

Morales je posjetio i objekte za smještaj migranata u Sarajevu, Delijašu, lokaciji Ušivak, te prihvatne centre u Unsko-sanskom kantonu, uključujući lokalitet Vučjak.

On je na konferenciji za novinare konstatovao da je povećani broj migranata sa kojim se suočava BiH razotkrio znatnu institucionalnu slabost, kao i slabost u pogledu koordinacije relevantnih tijela vlasti na raznim nivoima u BiH.

Morales je pozdravio činjenicu da je domaći normativni okvir generalno u skladu sa međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima koje je BiH ratifikovala, ali je upozorio da su predviđene procedure za podnošenje zahtjeva za azil komplikovane i ograničene rokovima koje je eventualnim podnosiocima zahtjeva teško ispoštovati.

“S tim u vezi apelujem da BiH unaprijedi pristup azilu i poveća efikasnost azilantskog postupka”, rekao je Morales i dodao da bi Ministarstvo bezbjednosti trebalo da formira interventne timove za tražioce azila.

Govoreći o smještajnim kapacitetima, on je konstatovao da su migranti uglavnom smješteni u prihvatnim centrima.

“Posjetio sam šest prihvatnih centara i najviše su me impresionirala nastojanja osoblja agencija UN i organizacija civilnog društva da stvore dostojanstvene, djeci primjerene i rodno osjetljive životne uslove za porodice sa djecom, onoliko koliko im to resursi dozvoljavaju”, istakao je specijalni izvjestilac UN.

Morales je dodao da prihvatni kapaciteti za migrante i uslovi u nekim prihvatnim centrima nisu u skladu sa potrebama.

On je precizirao da nedostaje odgovarajući alternativni smještaj za djecu bez pratnje i djecu odvojenu od roditelja ili staratelja, te žrtve zlostavljanja i iskorištavanja.

Morales je ukazao da je najveći problem lokalitet za smještaj migranata Vučjak, kod Bihaća, za koji je rekao da se nalazi na nekadašnjem odlagalištu otpada u blizini miniranih područja, bez tekuće vode i struje.

“Uslovi na tom lokalitetu su nehumani”, poručio je Morales i upozorio da je zbog dolazeće zime neohpodno preduzeti hitne aktivnosti na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata na taj lokalitet i iznalaženju alternativne lokacije za njihov smještaj.

On je izrazio zadovoljstvo što djeca tražioci azila u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu imaju pristup obrazovanju i dodao da bi takva praksa trebalo da zaživi i u ostalim dijelovima BiH.

Navodeći da institucije vlasti ne priznaju postojanje ograničenja slobode kretanja migranata, Morales je istakao da postoje brojni dokazi da takva ograničenja postoje i da su velikog obima.

“Iako se rijetko dešava da organi vlasti na visokom nivou koriste govor mržnje, zabrinut sam da neki političari koriste medije za širenje rasističke i ksenofobične retorike protiv migranata”, dodao je Morales.

Specijalni izvjestilac se u razgovoru sa migrantima upoznao i o njihovom prisilnom vraćanju iz Hrvatske i dodao da će o tome razgovarati sa hrvatskim vlastima.

Morales je zaključio da je ohrabren što Ministarstvo bezbjednosti intenzivira nastojanja u pravcu preuzimanja upravljanja centrima.

“Računam na kontinuiranu podršku međunarodne zajednice jačanju upravljanja migracijama i kapaciteta BiH u sprovođenju standarda ljudskih prava. S obzirom da se zima približava, pozivam da se pravovremeno nađe rješenje za sve koji nemaju odgovarajući smještaj”, rekao je Morales.

Izvještaj specijalnog izvjestioca UN biće dostavljen Savjetu za ljudska prava UN u junu naredne godine./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)