Home / Vijesti / BiH / Bosna i Hercegovina preuzima kontrolu neba od Srbije i Hrvatske

Bosna i Hercegovina preuzima kontrolu neba od Srbije i Hrvatske

– Sve je spremno da Bosna i Hercegovina 5. decembra ove godine preuzme kontrolu gornjeg dijela neba, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Gornji dio neba, iznad 10.000 metara nadmorske visine, od 1998. kontrolišu Srbija i Hrvatska.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je u julu Nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, čime je omogućeno da se krene u realizaciju za kontrolu gornjeg dijela bh. neba.

Pejić navodi kako su u utorak i srijedu obavljeni razgovori sa Srbijom i Crnom Gorom koji se odnose na preuzimanje bh. neba, a da će u narednom periodu to isto biti urađeno i sa Hrvatskom.

“Nakon tih razgovora se stiču uslovi za zaključivanje međunarodnih sporazuma u redovnoj proceduri i mislimo da u ovom trenutku ne postoje okolnosti koje bi ukazivale na eventualne odgode datuma preuzimanja, a to je 5.12.”, ističe Pejić.

Da je sve spremno za preuzimanje bh. neba, potvrđuje za RSE i Rade Zucić, stručni saradnik za odnose s javnošću u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

“Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) je sve svoje obaveze ispunila, a tu posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem cjelokupnom zračnom prostoru. Takođe, BHANSA je zajedno sa drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio ostvaren i sada sa punom sigurnošću možemo reći da će se taj istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu dogoditi 5. decembra ove godine”, kaže Zucić.

Bosna i Hercegovina je već godinama u procesu preuzimanja kontrole u vazdušnoj plovidbi iznad svog teritorija.

Od 1995. do 2014. godine nije imala ni kontrolu nad dijelom svog vazdušnog prostora do visine od približno 10.000 metara (32.500 stopa).

Taj posao su godinama obavljale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska i za to vršile naplatu usluga./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)