Home / Vijesti / BiH / Migranti otjerali divljač

Migranti otjerali divljač

Migrantska ruta preko planine Plješevice, koja dijeli Bihać od teritorije Republike Hrvatske, znatno utiče na migracije životinja koje obitavaju na tom prostoru.

U Nacionalnom parku “Una”, koji gospodari ovim područjem, kažu kako se zbog velikog broja migranata koji se kreću Plješevicom divljač seli na druge prostore, zbog čega je sve manje divljih životinja na području te planine.

Prema riječima Harisa Hadžihajdarevića, predstavnika NP “Una”, oni već nekoliko godina provode projekte koji imaju za cilj da se prati brojno stanje i život divljači na prostoru tog nacionalnog parka.

“Područjem Plješevice prolazi jedna od značajnijih migrantskih ruta i postoji nekoliko staza kojima se oni kreću prema hrvatskoj granici. To utiče na staništa divljači, koja više nisu mirna kao što bi trebalo da budu, pa je sve manje srneće i sitne divljači, koja je preplašena i odlazi na druge prostore, a sve to prati i krupnija divljač”, kaže Hadžihajdarević.

Prema njegovim riječima, posljedice ovakvog procesa mogu biti dalekosežne, jer bi eventualnim ukidanjem migrantske rute trebalo najmanje dvije godine da se situacija normalizuje i vrati u prethodno stanje.

On je ukazao da problem predstavljaju i velike količine smeća koje ostaju iza migranata. Posebno je kritična lokacija Kalati, koja se nalazi odmah uz hrvatsku granicu, koja je pretvorena u pravu divlju deponiju.

“Ne želim generalizirati sliku o migrantima, ali je činjenica da na mjestima gdje prave pauze, pa do staza kojima se kreću, ostaju velike količine smeća, od flaša, najlona i drugog otpada. To će vremenom vjetar raznositi po okolišu i biće još veći problem”, kazao je Hadžihajdarević.

Na problem s migrantima upozoravaju i iz lovačkih društava, s obzirom na to da se bliži početak nove lovne sezone.

Lovci kažu kako migrante svakodnevno sreću u rubnim područjima Bihaća, Cazina i Velike Kladuše i dodaju kako se radi o opasnoj situaciji u kojoj vrlo lako neko može nastradati.

“Njihove rute vode kroz lovna područja, jer oni pokušavaju da kroz šumske vrleti neprimjetno pređu državnu granicu. Kreću se nekontrolisano, nekad pojedinačno, a nekada u većim ili manjim grupama. S obzirom na to da se tokom lova upotrebljava vatreno oružje, ovo može predstavljati veliki problem i dovesti do teških posljedica. Moguće je i da lovci zamijene čovjeka za divljač i zbog toga je potrebno da se tokom lova strogo vodi računa i pazi na šta se puca”, kažu u Lovačkom udruženju “Bihać”. /ZlatanČekić/NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

OD 28. SVIBNJA: Flixbus ponovo započinje s radom u Njemačkoj, a ovo su higijenski uvjeti za vožnju

Autobusni prijevoznik Flixbus ponovo započinje s radom u Njemačkoj 28. svibnja. Kao što je münchenska …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)