Home / Vijesti / BiH / Na sarajevskom aerodromu pala međunarodna krijumčarka ljudi

Na sarajevskom aerodromu pala međunarodna krijumčarka ljudi

Sud BiH odredio je prije tri dana jednomjesečni pritvor Polini Gospodinovi, državljanki Bugarske i Italije, koju su pripadnici Granične policije BiH uhapsili na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu zbog krijumčarenja ljudi, saznaje “Dnevni avaz”.

Gospodinova je letom iz Istanbula stigla u Sarajevo u četvrtak, 15. avgusta, a tokom pretresa kod nje su pronađeni pečati za falsifikovanje dokumenata za četiri države Evropske unije.

“Avaz” saznaje da je bh. graničarima Gospodinova ispričala da je turistička radnica iz Italije, ali je provjerama utvrđeno da je ipak riječ o međunarodnoj krijumčarki ljudima.

Prema informacijama sarajevskog lista, Bugarka je za velike sume novca lažirala dokumente i radne dozvole za strance koje je kasnije uz naknadu prebacivala u Njemačku, ali i druge države EU.

Zanimljivo je da je ona letom iz Turske u više navrata dolazila i ranije u Sarajevo, a tek je prošle sedmice otkrivena tokom redovne kontrole jer se policiji učinila sumnjivom.

Graničari su kod nje, uz usmene naredbe Suda BiH, tokom pretresa pronašli lažne pečate koje je krila u jednoj torbi.

Svjedok Tužilaštva

Zajedno s njom, kako tvrde izvori “Avaza” iz istrage, na Aerodromu u Sarajevu priveden je i jedan turski državljanin, ali je utvrđeno da je on žrtva krijumčara, po kojeg je Gospodinova i stigla u Sarajevo.

On je sada svjedok Tužilaštva BiH u ovom predmetu i ispričao je tužiocima detalje kako je davao hiljade evra za lažne dokumente za boravak u Njemačkoj.

Radi se o dokumentima za useljenje i prijavu prebivališta.

Ko je sve u krijumčarskom lancu

Pitanje je sada šta će pokazati daljnja istraga Tužilaštva BiH i s kim je Gospodinova sve sarađivala. Od svega zavisi i iskaz državljanina Turske koji je dao novac za lažne dokumente za boravak u Njemačkoj, piše “Avaz”.

Sada se istražuje ko je sve iz BiH od stranih državljana bio dio lanca krijumčarenja ljudi i s kim je Gospodinova povezana u Turskoj i Njemačkoj. Sumnja se da se radi o međunarodnim krijumčarima./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)