Home / EU / Djeca odvedena na ljetovanje, a završila u stranim porodicama

Djeca odvedena na ljetovanje, a završila u stranim porodicama

– Sud u Belgiji pokrenuo je istragu protiv sirotišta “Tumaini” u Kinšasi zbog navodne otmice i trafikinga djece iz Demokratske Republike Kongo.

Djeca su iz Konga dovedena u Belgiju i usvojile su ih porodice kojima je rečeno da su to siročići, ali rezultati ispitivanja uzoraka DNK u pojedinim slučajevima su pokazali da imaju roditelje.

Belgijsko tužilaštvo imalo je snažne indikacije da su biološki roditelji usvojene djece iz Konga još živi nakon čega su novinari Kurt Vertalers i Benoa de Fren krenuli da provjere istinitost navoda.

Istraga ih je dovela u selo Đemena udaljeno nekoliko stotina kilometara od Kinšase, gdje ljudi uglavnom žive od poljoprivrede i ribarenja.

Abdula Libenge je član jedne od četiri porodice koje su iz te oblasti u maju 2015. godine poslali djecu u Kinšasu u ljetni kamp. Djeca se nikad nisu vratila i pošto nemaju pravnog predstavnika ili pomoć lokalnih vlasti porodicama jedino preostaje da čekaju.

Dvije godine nakon nestanka Libengeove kćerke do njega su došli belgijski novinari kojima je pokazao sliku svog djeteta.

Novinari su se potom vratili u Brisel gdje su iznijeli dokaze poslije čega je tužilac stigao u Đemenu radi uzimanja uzoraka DNK.

Sirotište je zatvoreno i belgijski advokat porijeklom iz Konga Džulijem Mbemba je u kućnom pritvoru i suočava se sa krivičnom prijavom zbog svoje uloge u slučaju jer je bila direktor ustanove “Tumaini”. Ona negira optužbe.

Pojedine porodice iz Bečgije koje su usvojile djecu iz Konga su i tokom procesa usvajanja izražavale bojazan i da su im sada samo potvrđena strahovanja.

Bečgijski sud tek treba da donese odluku o sudbini odvedene djece./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)