Home / EU / Nova signalizacija na hrvatskim autoputevima: Kazna za prekršaj 270 eura

Nova signalizacija na hrvatskim autoputevima: Kazna za prekršaj 270 eura

Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja u Hrvatskoj, koje su stupile na snagu 1. avgusta, između ostalog je definisano bezbjedno rastojanje između vozila na autoputevima, za čije nepoštovanje je predviđena kazna od 2.000 kuna (oko 270 evra).

Prema novom zakonu, pomoću specijalne signalizacije vozači će morati da drže rastojanje “od dvije sekunde”, ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, “odnosno od najmanje jedne sekunde, ako se vozi u koloni”.

Kako je prenio zagrebački “Večernji list”, u Hrvatskim autocestama (HAC) su, kako bi vozače upozorili na poštovanje bezbjednog rastojanja i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt putne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji pomenute dvije sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Tako u HAC-u planiraju da na pravim delovima autoputa, na kojima se do sada dogodilo najviše nesreća zbog naletanja vozila jednog na drugo, postave horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obavještenja kako bi vozače podsjetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred.

U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala uspješnom u evropskoj praksi./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)