Home / Vijesti / BiH / Crvenom krstu u Bihaću treba pomoć

Crvenom krstu u Bihaću treba pomoć

Crveni krst grada Bihaća uputio je apel za pomoć svim privatnim i državnim preduzećima te institucijama kako bi bili u mogućnosti i dalje pružati humanitarnu pomoć migrantima koji su smješteni u privremenom prihvatnom centru na lokalitetu Vučjak.

Sekretar ove organizacije Salem Midžić kaže kako su potpuno potrošili vlastite resurse, zbog čega prijeti humanitarna kriza.

Prema njegovim riječima, svakodnevno za migrante koji su smješteni na Vučjaku pripremaju preko 1.200 obroka i zato su im neophodne velike količine prehrambenih artikala.

“Pozivamo privredne subjekte, pa i građane da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Svaka donacija je dobrodošla, a posebno oni osnovni artikli koji se koriste za pripremanje obroka”, kazao je Midžić.

Još jednom je ponovio kako je Crveni krst ostavljen da sam brine o migrantima u centru Vučjak te da nemaju nikakvu pomoć međunarodnih humanitarnih organizacija. Prema njegovim riječima, u proteklom periodu obezbijedili su šatore, sanitarne kontejnere i drugu neophodnu infrastrukturu kako bi migranti mogli boraviti na ovom prostoru.

Broj osoba koje borave na Vučjaku neprestano varira, ali se kreće između 500 i 600, kazao je Midžić. Podsjećamo da su međunarodne organizacije koje brinu o migrantima odbile da finansiraju humanitarne aktivnosti, jer smatraju kako je lokacija Vučjak neuslovno mjesto za njihov boravak.

Međutim, i pored toga ovdašnje vlasti insistiraju na tome da se svi migranti koji nemaju smještaj u prihvatnim centrima “Bira” i “Borići” u Bihaću, kao i oni koji tek stižu u ovaj grad, smještaju u taj privremeni prihvatni centar i ne dozvoljavaju njihov boravak u Bihaću./ZlatanČekić/NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)