Home / Poznati / Otkriveno čije službe su “otkucale” Bin Ladena Amerikancima

Otkriveno čije službe su “otkucale” Bin Ladena Amerikancima

Pakistanski premijer Imran Kan rekao je da je pakistanska obavještajna služba ISI dala američkoj CIA trag koji joj je omogućio da locira i ubije Osamu bin Ladena

“ISI je dala informacije koje su dovele do pronalaženja vođe al-Kaide Osame bin Ladena. Ako pitate CIA, vidjećete da je ISI dala početnu lokaciju preko telefonskih podataka”, rekao je Kan u intervjuu Fox newsu.

Pakistan je do sada negirao da je dao bilo kakve informacije o osnivaču al-Kaide kog su poslije višegodišnje potjere 2. maja 2011. ubili američki komandosi u kući u pakistanskom Abotabadu, stotinak kilometara sjeverno od Islamabada.

Ipak, penzionisani pakistanski general Asad Durani, šef ISI od 1990. do 1992, u knjizi izdatoj 2018. je naveo da su pakistanske vlasti vjerovatno dojavile Vašingtonu gdje se bin Laden krije istovremeno “glumeći neznanje” jer bi saradnja sa SAD oko “osobe koju mnogi u Pakistanu smatraju herojem mogla biti ponižavajuća za vladu”.

Kan se nalazi u posjeti Vašingtonu tokom koje se sastao s predsjednikom Donaldom Trampom u pokušaju da se odnosi dve zemlje poboljšaju./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Održan protest građana Foče protiv izgradnje mHE na rijekama Bjelava, Velika i Mala Bjelava

Građani Foče, okupljeni u Udruženje građana „Bjelava“ Foča i neformalnu grupu Sačuvajmo rijeke Foče, organizovali …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)