Home / Vijesti / BiH / Slovenija: Veće plate doktorima i medicinskim sestrama

Slovenija: Veće plate doktorima i medicinskim sestrama

Medicinski timovi opšte i porodične medicine, te pedijatri sa velikim brojem pacijenata od idućeg će mjeseca u Sloveniji imati pravo na dodatak na redovnu platu, za što je vlada u četvrtak osigurala 4,8 miliona evra, dok za iduću planira svotu u dvostrukom iznosu.

Riječ je o prihvaćenom aneksu sporazuma o platama u zdravstvu čiji je cilj da se porodična medicina učini privlačnijom i da se riješe neki problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručeno je nakon sjednice vlada.

Najopterećeniji medicinski timovi po domovima zdravlja koji premaše za zdravstvo predviđene glavarinske koeficijente tako mogu računati na nešto više plate kod isplata u septembru, pri čemu će doktorima u prosjeku mjesečne plate biti veće i do 400 evra, medicinskim sestrama za oko 230, a tehničarima zdravstvene njege za oko 170 evra.

Plate najopterećenijim medicinskim timovima, kako se računa, mogle bi porasti i za 20 odsto, čime je vlada reagovala na više slučajeva iz proteklih mjeseci, kad su medicinski timovi sa velikim brojem pacijenata u više gradova prijetili štrajkom ili otkazivanjem ugovora, prenosi Hina.

Novi ministar zdravstva Aleš Šabeder koji je na dužnost došao prije mjesec dana kaže da aneksi na ugovore o platama ne rješavaju u cijelini nagomilane teškoće u primarnom zdravstvu nego su samo privremeno rješenja, kao i “uvoz” doktora iz drugih zemalja, te da je doktorski poziv, posebno rad u primarnom zdravstvu dugoročno potrebno učiniti atraktivnijim za mlade doktore./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Stanarine u nekim velikim njemačkim gradovima počele padati, München najskuplji

Stanarine za iznajmljene stanove u većim njemačkim gradovima su u posljednjem kvartalu prošle godine prestale …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)