Home / Ličnosti / Erdoan: Tursku niko neće porobiti

Erdoan: Tursku niko neće porobiti

Turski predsejdnik Redžep Tajip Erdoan poručio je u ponedeljak, povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, da turski narod niko ne može da porobi.

On je ujedno poručio da će sistem S-400, koji je Turska nabavila od Rusije, biti potpuno funkcionalan do aprila 2020. godine.

Godišnjica pokušaja puča obilježena je širom zemlje, a glavni skup simbolično je upriličen na aerodromu “Ataturk”, na koji je turski predsjednik Reždep Tajip Erdoan sletio u noći 15. jula 2016.

“Sve dok budemo čuvali našu vjeru, našu istoriju i našu kulturu, naše potomke, niko ne može okupirati ovu zemlju i niko ne može porobiti ovaj narod”, poručio je Erdoan u obraćanju na istanbulskom aerodromu pred više desetina hiljada ljudi, prenosi Anadolija.

On je rekao da se nada da poslije 15. jula niko neće ni pomisliti da pokuša da ugrozi narodnu volju.

Podsjetio je da tokom ranijih državnih udara u Turskoj nikada nije napadnuta zgrada parlamenta, te da je na današnji dan prije tri godine čak i to učinjeno.

“U noći 15. jula željeli su Tursku zaviti u crno, ali nisu uspjeli. Bog je tako htio da sami upadnu u zamke koje su postavili. Tursku nikada neće preuzeti nitkovi koji su prodali dušu đavolu”, rekao je on.

Erdoan se dotakao i teme odbrambenog protivvazdušnog raketnog sistema S-400, koji Turska nabavlja od Rusije dodavši da su mnogi govorili da Turska nije u stanju da nabavi taj sistem te naglasio kako je njegova isporuka u toku.

“Sistem S-400 će u potpunosti biti raspoređen i funkcionalan do aprila 2020.”, poručio je on.

Erdoan je na aerodrom stigao sa suprugom, a u njegovoj pratnji bili su i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Stanarine u nekim velikim njemačkim gradovima počele padati, München najskuplji

Stanarine za iznajmljene stanove u većim njemačkim gradovima su u posljednjem kvartalu prošle godine prestale …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)