Home / Vijesti / BiH / Službenike hoće da zapošljavaju na tri godine bez konkursa!?

Službenike hoće da zapošljavaju na tri godine bez konkursa!?

Savez sindikalnih organizacija Unsko-sanskog kantona protivi se namjerama Vlade USK da izmijeni Zakon o državnoj službi USK, te ističu kako se radi o koraku unazad i pokušaju da se državna uprava stavi pod punu političku kontrolu.

Inače, o nacrtu pomenutog zakona trebalo bi da odlučuje Skupština USK na svom narednom zasjedanju.

Prema riječima Fazira Vukalića, predsjednika Savez sindikalnih organizacija, u predloženim izmjenama postoji mnogo spornih odredaba, a najviše kontroverze izazvala je predviđena mogućnost o zapošljavanju državnih službenika na period od tri godine bez raspisivanja javnog konkursa.

Također, predloženim zakonskim izmjenama, planira se ukidanje odredbe o tome da na javnom konkursu mora biti primljen najbolji kandidat.

“Predložene izmjene su u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o radu i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH. Njima se omogućuje izbor bilo kojeg kandidata koji je konkurisao bez obzira na njegovo znanje, reference i pokazane rezultate. Znači, potpuno se zanemaruje kvalifikovanost i kompetentnost i nameće se princip podobnosti, čime se na direktan način uvodi politizacija u državnu službu”, kazao je Vukalić za “Nezavisne”.

Dodaje kako je sporna i odredba o toma da žalba na rješenje za prijem u radni odnos ne odlaže izvršenje tog rješenja, što je suprotno evropskim i međunarodnim konvencijama o radu te ljudskim pravima i slobodama.

Vukalić ističe kako predlagač izmjena i dopuna zakona dosad nije tražio mišljenje niti stav sindikata.

“Ukoliko se ne odustane od zakonske procedure usvajanja, pokrenućemo postupke prema nadležnim sudovima, a ako treba obratićemo se i Sudu za ljudska prava u Strazburu”, kazao je Vukalić.

Ministar pravosuđa u Vladi USK Asim Dizdarević ističe kako se radi o nacrtu zakona i da će njegov konačan prijedlog biti utvrđen nakon konsultacija sa socijalnim partnerima.

Kada je riječ o odredbama na koje ukazuju sindikati, ističe kako u njima ne vidi ništa sporno.

Što se tiče zapošljavanja državnih službenika do tri godine bez raspisivanja javnog konkursa, Dizdarević je kazao kako je to predviđeno i federalnim propisima.

“I ranije se moglo zapošljavati bez konkursa, ali do tri mjeseca. Postala je praksa da se ugovori sklapaju svaka tri mjeseca pa se namire i tri godine. Naglašavam, ja ne tvrdim da je ovo vrhunsko rješenje. Mislim da ovo rješenje treba analizirati. Naša namjera je da se nešto popravi i da se ubrzaju dosad spore administrativne procedure”, rekao je Dizdarević./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)