Home / Najave / Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita

Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita

Kompanija Amazon želi da lansira na hiljade satelita koji bi omogućili internet konekciju širom planete.

U okviru projekta Kuiper, ova internetska kompanija planira da rasporedi 3.236 satelita kako bi pokrili regije u kojima živi oko 95 odsto svjetskog stanovništva. Ostali detalji trenutno su šturi, uključujući i procijenjeni vremenski okvir za aktiviranje mreže ili troškove projekta, prenosi bilten Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) pisanje portala GeekWire.

Amazon je potvrdio te planove nakon što je GeekWire otkrio da je tražio informaciju o njemu.

To je posljednja velika kompanija koja će raditi na tom projektu. Mrežu Starlink SpaceX činiće skoro 12.000 satelita kada bude dovršena, dok je OneWeb lansirao svoje prve 5G satelite u februaru.

“Projekat Kuiper nova je inicijativa pokretanja niskoletećih satelita u Zemljinoj orbiti koja će omogućiti niskolatentnu broadband konekciju velike brzine za zajednice širom svijeta koje nisu pokrivene takvom konekcijom. Ovo je dugoročni projekat koji predviđa opsluživanje desetaka miliona ljudi koji nemaju osnovni pristup broadband internetu. Nadamo se partnerstvu u toj inicijativi s kompanijama koje dijele ovu zajedničku viziju”, izjavio je portparol Amazona za GeekWire.

Amazon je u novembru prošle godine saopštio da će izgraditi 12 kopnenih stanica širom svijeta kako bi prebacivao podatke u i sa satelita, nudeći nagovještaj širih svemirskih ambicija.

U međuvremenu, Blue Origin Džefa Bezosa pomaže Telesatu da razmjesti mrežu internetom povezanih satelita kompanije  raketom za prenos velikih tereta New Glenn, javio je portal Endgadget, prenosi bilten EANA./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)