Home / Vijesti / BiH / SBB-u namjenska industrija, DF-u pravda?

SBB-u namjenska industrija, DF-u pravda?

Polako se nazire i vlast na federalnom nivou, makar iz HDZ-a prijetili Aluminijem i Izbornim zakonom. Ipak, umjesto s vrha ka dnu, prvi će se posložiti kantoni.

SBB je, nakon što je dobio saglasnost centrale, sa SDA potpisao sporazum i u BPK-u, gdje će dobiti direktorske pozicije u Službi za zapošljavanje i Domu za stare.

Aktuelni predsjedavajući Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Elvir Karajbić zakazao je za ponedjeljak sjednicu Kolegija na kojoj bi se trebao dogovoriti termin održavanja vanredne sjednice sa boračkim zakonom i rebalansom budžeta na dnevnom redu. Posljednja sjednica ovog doma prekinuta na zahtjev nove većine koju čine SDA, HDZ, SBB, DF i Klub nezavisnih zastupnika, uz zaključak da će zasjedanja biti nastavljena kada se izabere novo rukovodstvo. Već je poznato da će novi predsjedavajući biti Mirsad Zaimović iz SDA, dopredsjedavajući Mladen Bošković iz HDZ-a, ali je nepoznanica ko će biti dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda, kao i kada bi uopće moglo doći do njihovog potvrđivanja.

Uslovljavanja

Kako saznajemo, razgovori stranaka većine traju, ali još nema zvaničnog prijedloga za razrješenje Karajbića i imenovanje novog rukovodstva, a situaciju sa uspostavom vlasti na federalnom nivou mogli bi dodatno zakomplicirati stavovi HDZ-a i ostalih stranaka HNS-a vezani za rješavanje problema u Aluminiju. Podsjećamo, oni su saopćili da će njihov odnos kao zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH “o drugim pitanjima o kojima bi se trebali izjašnjavati ovisiti o rješenju ovog pitanja”. Osim toga, spekuliše se da je HDZ nezadovoljan dogovorom koji je postignut između SDA i SBB-a da se do daljnjeg odgodi imenovanje Zorana Galića za direktora FUP-a, što bi, uz već postavljene uvjete da nema formiranja vlasti u FBiH bez izmjena Izbornog zakona, mogao biti dodatni motiv za blokiranje rada Parlamenta.

SDA i SBB su, kako saznajemo, već dogovorili da će federalno Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije ostati u rukama SBB-a, vjerovatno ponovo sa Nerminom Džindićem na čelu, kao i da će toj stranci pripasti direktorska pozicija u Direkciji za namjensku industriju FBiH, a namijenjena je Zlatanu Milanoviću. U raspodjeli pozicija Demokratska fronta je svjesna da ne može previše očekivati, ali njihov cilj je zadržati potpredsjednika Federacije, s tim da još nisu donijeli odluku hoće li to biti ponovo Milan Dunović ili neko drugi. Osim toga, na listi želja ove stranke je i federalno Ministarstvo pravde. Što se tiče SDA i HDZ-a, čini se da ni oni ne bi imali ništa protiv da se aktuelnim ministrima samo produži mandat, što bi onda zahtijevalo reorganizaciju unutar stranačkih

klubova u parlamentima BiH i FBiH, jer većina tih ministara trenutno sjedi na dvije ili tri stolice. Uglavnom, imajući u vidu da je avgust mjesec godišnjih odmora, sigurno je da ništa konkretno neće biti urađeno do jeseni, u najboljem slučaju.

S druge strane, na nivou kantona mnogo je dinamičnije. Pregovori o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu jučer su kulminirali sastankom predstavnika SDA, DF-a, Stranke za BiH, SBB-a i najmanje tri zastupnika SDP-a. Rezultat su potpisi za sazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK-a, na kojoj bi trebalo biti izabrano rukovodstvo, ali i mandatar Vlade. U priči o formiranju vlasti, osim SDP-a, nije kompletna ni SDA, čiji poslanik Bego Gutić, bivši premijer TK-a, nije podržao novu većinu jer smatra da je odluka o njoj donesena van zvaničnih organa stranke. U ovoj priči nema ni Pokreta demokratske akcije (PDA) sa kojom je SDA već ranije vodila pregovore o formiranju vlasti.

Ono što je još velika nepoznanica jeste kakva sudbina očekuje “odmetnute” esdepeovce, koji su mimo odluke Glavnog i Kantonalnog odbora partije ušli u pregovore sa SDA o formiranju vlasti, a nezvanično saznajemo da će reakcija predsjednika Nermina Nikšića uslijediti veoma brzo.

– Činjenica je da ni osam mjeseci nakon izbora SDP nije u stanju da formira vlast i slijedom događaja SDA će intenzivnije krenuti u formiranje vlasti. Očekujemo da ćemo brzo sjesti za pregovarački sto sa zainteresovanima, rekao je Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK-a.

Informacije o tome jesu li stranke već dogovorile raspodjelu resora nismo uspjeli dobiti. Formiranje nove vlasti u TK-u, ali i Unsko-sanskom kantonu jučer je najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je nagovijestio da bi do preslagivanja moglo doći i u Kantonu Sarajevo.

– Taj bi se paket trebao zaokružiti u naredna tri do četiri mjeseca. Možda će to biti zadnja stvar ili će biti u paketu sa Vijećem ministara i federalnom Vladom, kazao je Izetbegović govoreći o rekonstrukciji Vlade KS-a.

Stabilni smo, zasad

Što se tiče Krajine, tamo bi vrlo skoro mogla biti izabrana nova vlada koju bi, kako saznajemo, činili SDA, DF, A SDA-Pomak-zajedno i Nezavisni blok. U novoj vlasti trebao bi se naći i SBB, mada se aktuelni predsjedavajući Skupštine USK-a, nekadašnja uzdanica SDA Agan Bunić opire tome. U slučaju da ova opcija propadne, vjerovatno je da će se većini pridružiti laburisti.

Što se tiče Zeničko-dobojskog kantona, tamo vlast zajedno sa SDA čine HDZBiH, A SDA i SBiH i za sada nema većih problema. Međutim, problem bi mogao nastati ako bude rastao broj partnera u vlasti, jer bi se uvođenjem SBB-a i eventualno DF-a tim strankama trebale osigurati određene pozicije u samoj Vladi ili direktorska mjesta.

U SDA ZDK-a, koju je nedavno posjetio Izetbegović i navodno najavio uvođenje novih partnera na državnom i federalnom nivou uz mogućnost da se to proširi i na pojedine kantone, za sada mudro šute. SBB najavljuje ulazak u vlast ZDK-a, a iz HDZ-a BiH kažu da to zavisi od bošnjačkih političkih stranaka. U A SDA smatraju da do toga neće doći, bar ne u skorijoj budućnosti, a da postoji dogovor da onaj ko bude htio uvesti nove partnere, istima treba dati pozicije iz svoje kvote.

U ZDK-u je koalicija u ovom momentu stabilna, čvrsta, nema nikakvih problema, a sve što je dogovoreno na početku je ispoštovano od svih koalicionih partnera. U ovom momentu nema nikakvih preslagivanja u ZDK-u. Osim toga, dogovor između koalicionih partnera je da oni koji žele bilo koga uvesti u vlast, to mogu učiniti a da im iz svoje kvote moraju dati ono što obećaju. Mi iz A SDA nemamo u planu nikoga uvoditi u vlast niti ćemo bilo kome išta davati, kazao je Ramo Isak, predsjednik KO A SDA ZDK-a i zastupnik./Oslobodjenja/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)