Home / EU / Tržište Njemačke i Europe će progutati medicinske sestre i tehničare

Tržište Njemačke i Europe će progutati medicinske sestre i tehničare

U Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara, upozorio je strukovni sindikat. U jeku turističke sezone to bi moglo, poručuju, izazvati velike probleme. 

Neprihvatljiv im je uvoz radne snage dok, kažu, na burzi čeka više od dvije tisuće sestara i tehničara. Traže od Vlade da se njihovo zanimanje proglasi deficitarnim. Samo posljednjih godinu dana iz Hrvatske je otišlo 1180 medicinskih sestara. Traže da se povećaju upisne kvote.

Povećati kvote, ljude stipendirati, postojećim medicinskim sestrama plaćati prekovremene sate, napraviti uredbu prema našim razinama obrazovanja, ponuditi bolje uvjete rada, stambeno zbrinjavanje. Otvorimo svjetlo na kraju tunela da ostanemo ovdje i da se brinemo za naše građane – poručila je s konferencije za novinare Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSS MS – MT).

Smatramo da u ovom trenutku u Vladi i ministarstvima rada, financija i zdravstva hitro treba poduzeti korak kao što je učinjeno za ostala deficitarna zanimanja, da se i medicinske sestre i tehničari proglase deficitarnim zanimanjem, dodala je.

Sindikat također hitno traži za medicinske sestre povećanje upisnih kvota, stipendiranje ljudi, plaćanje prekovremenih sati, donošenje uredbe prema njihovim razinama obrazovanja, bolje uvjete rada te stambeno zbrinjavanje.

Rekla je da su pisali i premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Milanu Kujundžiću te drugim ministrima, ali im nisu poslali nikakav odgovor.

Prašnjak je navela da u ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje 12.000 sestara, u inozemstvo ih je otišlo 1180, a više od 2000 predalo je zahtjev za odlazak u inozemstvo.

– To je u ovom trenutku oko 3500 sestara, a znamo da Njemačka može primiti taj cijeli naš broj s obzirom na to da potrebuje milijun medicinskih sestara. Nas će tržište Njemačke i Europe progutati, a mi nismo poduzeli nikakve korake da se zaustavi nemili trend odlaska u inozemstvo i da se našim sestrama da nekakvo malo svjetlo na kraju tamnoga tunela u kojem se mi sada nalazimo, kazala je Prašnjak.

Naglasila je da se u Njemačkoj, za razliku od Hrvatske, našim sestrama odmah priznaju obrazovne razine, a smatra da je kod nas tržište rada za nas koliko nas ima isto bogato i može se dobro rasporediti “samo da imamo ljude koji razmišljaju o tome”.

Navela je da je prema podacima iz 2016. u Hrvatskoj bio prosjek 680 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika, dok se u Europi prosjek kreće 1180 sestara na 100.000 stanovnika.

Kazala je da se prosječne plaće u domovima zdravlja za medicinske sestre kreću između 3500 i 4500 kuna, a u bolnicama između 4500 i najviše 8000 kuna, s obzirom na to da se radi i vikendima i blagdanima. U zemljama EU (Njemačka, irska, Austrija, Italija) plaća medicinskih sestara i tehničara kreću se od 2500 eura naviše (oko 18.000 kuna).

Prašnjak je upozorila i na problem natječaja za medicinske sestre na koji se nitko ne javlja, a s obzirom na to da na burzi imamo medicinskih sestara te se govori o manjku sestara.

– Moramo se zapitati koje su to sestre, rade li ili se samo tako zovu. Tko ne želi raditi kao medicinska sestra, treba ga brisati s burze. Treba i te korake napraviti, poručila je.

Upozorila je i na mogući kolaps zdravstvenog sustava prije turističke sezone s obzirom na to da neka mjesta na obali imaju oko 600 stanovnika, a u sezoni im dođe oko 100.000 turista.

Predsjednica HSS MS-MT-a Brankica Grgurić rekla je da ne traže pogodnosti, već normalne uvjete rada kako bi naši bolesnici dobili najbolju i najsigurniju skrb.

– Naše medicinske sestre rade na rubu izdržljivosti, a u sustavu sve ipak štima, što znači da se trudimo raditi maksimalno, a oni koji upravljaju administrativnim tijekom uopće ne poznaju sustav jer jedno je iz fotelje se brinuti za administrativne propise, a drugo doći na odjel i vidjeti kako se radi, dodala je.

Ocijenila je da trenutačna situacija vezana uz odlazak medicinskih sestara očito odgovara Vladi “kako bi se uvela jeftina radna snaga”, čemu se sindikat protivi dok se broj onih koji traže posao u toj struci ne svede na nulu ili najviše sto./HRvijesti/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)