Home / Vijesti / BiH / Bajkeri iz Italije: Ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Bajkeri iz Italije: Ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Kreću motociklisti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske, Turske…

 

Sigurno će učestvovati više od 500 motociklista, a možda će taj broj na kraju premašiti i 700 učesnika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske Facebook/ Moto Maraton Srebrenica

Italijanka Maria Elena Baruffaldi prošle godine je učestvovala u maratonu motociklista ka bosanskohercegovačkom gradu Srebrenici.

Za Al Jazeeru kaže kako će to i ove godine uraditi, zajedno sa još nekoliko sunarodnjaka, kao i stotinama drugih motociklista.

Za Al Jazeeru kaže kako će to i ove godine uraditi, zajedno sa još nekoliko sunarodnjaka, kao i stotinama drugih motociklista.

„Dolazim i ove godine kako bhi bila dio komemoracije i sjećanja na genocid koji se desio u Srebrenici. Veoma je bitno otići tamo i ne zaboraviti sve te žrtve. Ovako nešto se nigdje nije smjelo desiti na svijetu i moramo svi poslati poruku da se zaustave ratovi“, govori ova motociklistica iz Milana.

Iznad svega, svi mi ne smijemo zaboraviti šta se desilo u Sarajevu i Srebrenici. Također treba reći da, ukoliko Bosna i Hercegovina uskoro ne postane dio Evropske unije, ponovo će biti u opasnosti“.

Duboke veze

Ove godine će na isti put, po treći put u životu, krenuti Marijin sunarodnjak Giovanni Volta. Ističe kako ima duboke veze sa stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Prvo sam volonterski radio u kampu bosanskih izbjeglica u Sloveniji 1993. godine, a tri godine kasnije sam bio volonter u projektu za djecu u Matusićima (Doboj Jug). Prvi put sam došao u Sarajevo aprila 1996. godine i više se ne sjećam koliko puta sam se vraćao“, kaže za Al Jazeeru i dodaje kako se „u ove 24 godine smatram prijateljem Bosne i bosanskog naroda“.

Volta govori kako ima mnogo prijatelja iz BiH u Kanadi, Švicarskoj, SAD-u, Švedskoj, „a na prijateljstva ne djeluje prolazak vremena i udaljenost“.

Zašto učestvujem u maratonu? Zato jer je počinjen genocid u Srebrenici jula 1995. i čak i danas neki ne žele to priznati. No, to je istina i genocid se desio. Bili su agresori i ljudi su napadnuti, od 1993. želim, koliko mogu, pomagati i biti uz one koji su napadnuti. Učestvujem u maratonu motociklista kako bi se sjetili mrtvih, naravno, ali iznad svega da budem blizu živima (majkama, suprugama…) koje samo traže pravdu. Nema mira bez pravde.“

Dodaje kako je veoma zahvalan organizatorima zato što svake godine realiziraju ovu „prekrasnu inicijativu“.

Stotine polaze ka Potočarima

Ka Srebrenici će se ove godine, u sklopu Šestog motomaratona Srebrenica 2017 „Da se ne zaboravi i ne ponovi“ zaputiti najmanje 500 motorista, a prema nekim najavama taj broj bi mogao premašiti i cifru od 700.

Pored onih iz BiH, dolaze ljubitelji dvotočkaša iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske, te Turske koja bi mogla biti ove godine značajno predstavljena u ovoj manifestaciji.

Prošle godine bilo ih je skoro 490, a, kako nam kaže organizator Enver Sulić, iz godine u godinu učesnika je sve više i dolaze iz raznih krajeva Evrope. Dodaje kako je organizacija pri kraju, kao i organizacija sve potrebne logistike.

Plan nam je kao i svake godine. Jedna grupa iz okruženja Krajine 9. jula dolazi u Bihać i kreće prema Sarajevu. Druga grupa kreće iz Zagreba, u organizaciji Fadila Osmičevića, gdje se okupljaju motoristi iz Evrope. Iz Sarajeva ih dočekuju na Lašvanskoj petlji pošto jedni dolaze iz pravca Travnika, drugi Zenice. Također smo cijelo vrijeme pod policijskom pratnjom. Na kraju dana dolazimo u kamp na ilidžu, a sutradan polazimo za Srebrenicu“, ističe naš sagovornik.

Brojni učesnici iz Turske

Prijave se vrše elektronski, na društvenoj mreži Facebook. No, to ne ograničava ljude da se priključe koloni na sam polazak.

„U prijavama i nema pravila. Na Facebooku se vodi evidencija prijavljenih i zna se desiti da se prijavi nekih 300 ljudi, a pored toga dođe njih još više. Teško je, recimo, onima koji rade isplanirati te dane, do zadnjeg se ne zna koliko će biti. To nam malo stvara probleme jer od

donatora dobijamo za majice, hranu, ali uspijemo sve riješiti“, dodaje Sulić.

Ove godine, za razliku od prethodnih izdanja motomaratona, najavljen je dolazak velike grupe učesnika iz Turske.

„Oni su željeli da dođu na dženazu (11. jula), 150 motocikala iz Turske, a pratit će ih državna televizija TRT cijelom trasom. Dolaze preko Srbije, mislili su doći 11. jula na ukop, ali je to neizvodljivo.

Onda su im iz Organizacionog odbora rekli za motomaraton i da nam se priključe i dogovorili smo to sa njima. Čekamo tačan broj koliko će ih doći“, govori organizator./Ibrahim Softić: Al Jazeera/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

Dodik: Poziv na raspad BiH, odgovor aktivacija prava na samoopredjeljenje

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je deklaracija SDA Bakira Izetbegovića poziv …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)