Home / Vijesti / BiH / Dva medvjeda šetaju u okolini Cazina, lovci pozvali na oprez

Dva medvjeda šetaju u okolini Cazina, lovci pozvali na oprez

Iz Lovačkog društva “Jelen” u Cazinu upozorili su mještane da su na širem području mjesta Mihaljevac, desetak kilometara od Cazina, primijećena i fotografisana dva odrasla medvjeda.

Prema riječima predstavnika ovog društva Redže Stranjca, radi se o području kojim prolazi veliki broj planinara i rekreativaca, kao i sakupljača gljiva i drugih šumskih plodova.

“Sve ih pozivamo na maksimalan oprez, jer ako se u blizini nalaze njihovi mladi postoji mogućnost agresivnijeg ponašanja tih životinja. U takvim trenucima oni često znaju biti nezgodni jer osjećaju opasnost za mlade”, kazao je Stranjac.

Podsjetio je da se medvjedi i dalje nalaze na crvenoj listi zaštićenih životinja i da je zabranjen lov iako je njihovo brojno stanje u posljednje dvije decenije na tom prostoru značajno uvećano.

U Lovačkom društvu “Jelen” također upozoravaju i na činjenicu da se ovo područje nalazi na ruti migranata koji pokušavaju kroz šumska područja doći u blizinu granice s Hrvatskom kako bi je prešli i potom nastavili put ka svojim krajnjim odredištima.

“Njihove rute vode kroz lovna područja, jer oni pokušavaju kroz šumske vrleti neprimjetno preći državnu granicu. Kreću se nekontrolisano, nekad pojedinačno, a nekada u većim ili manjim grupama”, kažu lovci.

Esad Pjanić, predsjednik Lovačkog društva, dodaje da su dosad susreli nekoliko migranata za koje su mislili da su krivolovci.

“To je sve prošlo bez težih posljedica, ali ni one nisu isključene. Međutim, migrantima prijeti opasnost od divljih životinja i oni toga nisu svjesni”, kaže Pjanić.

Migrantima koji se kreću šumovitim planinskim područjima između dvije zemlje, kažu lovci, prijete i minska polja zaostala iz prošlog rata u BiH./ZlatanČekić/NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)