Home / Vijesti / BiH / Džaferović: Dodikovi stavovi izneseni u Rusiji nisu stavovi BiH

Džaferović: Dodikovi stavovi izneseni u Rusiji nisu stavovi BiH

Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje”, naveo je u saopštenju bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović tvrdi da “eventualno postignuti dogovor u Rusiji o gasifikaciji Republike Srpske ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH”.

On kaže da takav dogovor može predstavljati “samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH”.

“Niko u BiH nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom”, poručio je Džaferović.

Podsjećamo, Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje rekao da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda “Turski tok” kroz Republiku Srpsku koštala oko 300 miliona evra./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Savjet ministara BiH o povećanom prilivu migranata

Savjet ministara u tehničkom mandatu razmatraće danas materijale Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)