Home / After Work / Odlaže se ukidanje pomjeranja sata u EU?

Odlaže se ukidanje pomjeranja sata u EU?

– Svaki Evropljanin koji se ponadao završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine pomjerati sat unaprijed ili unazad, moraće da ostane strpljiv.

Većini zemalja članica EU potrebno je dodatno vrijeme kako bi sprovela u djelo izmjene pomjeranja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunsko predsjedništvo Savjeta EU.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promjena računanja vremena za 2021. Tada zemlje članice treba da odluče hoće li izabrati ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promjena stupila na snagu, prenosi jutarnji.hr.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usuglašeni pristup problemu kako bi se spriječila “šarolikost vremenskih zona” i osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsedništva.

Peter Altmajer, nemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi da izbjegne “vremenska ostrva” i dodao kako treba postići zajedničku poziciju “najkasnije nakon ljetnje pauze”, javlja agencija dpa.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)