Home / EU / Veliki postotak Njemaca misli da nasljednica Angele Merkel nije sposobna za kancelarku

Veliki postotak Njemaca misli da nasljednica Angele Merkel nije sposobna za kancelarku

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel stala je u zaštitu svoje nasljednice na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i moguće nasljednice na dužnosti kancelarke, Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je posljednjih dana izazvala negativne reakcije javnosti komentirajući internetske aktiviste, dok njemački građani izražavaju ozbiljnu sumnjičavost u njene sposobnosti da dostojno naslijedi kancelarku na odlasku.

70 posto Nijemaca smatra Kramp-Karrenbauer nesposobnom za funkciju kancelarke

Tako je ispitivanje javnog mnijenja, objavljeno u srijedu navečer, pokazalo kako 70 posto građana Njemačke Kramp-Karrenbauer smatra nesposobnom za funkciju kancelarke.

„U svim svojim godinama na političkoj sceni sam se u mnogo navrata susrela s glupostima. I gluposti nisam nikad komentirala“, rekla je Angela Merkel odgovarajući na pitanje ima li istine u napisima nekih medija kako dvoji u sposobnost svoje štićenice Annegret Kramp-Karrenbauer da obnaša funkciju kancelarke.

Kramp-Karrenbauer, koju je upravo Merkel dovela na mjesto glavne tajnice CDU-a, a zatim i na mjesto predsjednice stranke, posljednjih je dana izazvala ogorčenje dijela javnosti svojim komentarima o internetskim aktivistima.

Kramp-Karrenbauer je početkom tjedna zatražila oštriju kontrolu izjava na internetu uoči izbora.

„Zamislite da uoči izbora odjednom 70 novinara počinje objavljivati članke s naslovom ‚Nemojte birati CDU’ ili ‚Nemojte birati SPD’. To bi izazvalo ogorčenje. Isto bi trebalo vrijediti i za internet“, rekla je Kramp-Karrenbauer, na što je javnost reagirala optužbama da šefica CDU-a želi ograničiti slobodu izražavanja mišljenja.

Dobila podršku iz stranke

Kramp-Karrenbauer je komentarom o internetu reagirala na video jednog od tzv. YouTubera, Reze, koji je uoči izbora za Europski parlament objavio video u kojem je žestoko kritizirao vodeće stranke u Njemačkoj, ali prije svega CDU. Video je u kratkom razdoblju pogledalo preko pet milijuna korisnika. Rezo je između ostalog rekao kako CDU uništava budućnost mladih.

Demokršćanska Unija CDU/CSU je na izborima za EU parlament, s 28,1 posto, ostvarila svoj najlošiji rezultat.

Podršku za svoju kritiku internetskih aktivista Kramp-Karrenbauer je dobila iz redova vlastite stranke.

Međutim, prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je za medijsku kuću RTL proveo institut Forsa, 70 posto građana ne smatra Kramp-Karrenbauer dovoljno sposobnom za preuzimanje kancelarske funkcije od Angele Merkel.

Merkel je prošle godine odstupila s pozicije predsjednice CDU-a i najavila da se povlači iz političkog života nakon isteka kancelarskog mandata 2021.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)