Home / After Work / Kvantumski računar koji vidi budućnost

Kvantumski računar koji vidi budućnost

Kada Mile Gu upali svoj računar, može vidjeti budućnost, barem 16 mogućih verzija budućnosti u isto vrijeme.

Gu, asistent na fakultetu fizike u Singapuru, radi u kvantumskom računarstvu. Ova grana nauke koristi zakone fizike kako bi upravljala najmanjim česticama i pomogla računarima da kalkulišu efikasnije.

Za razliku od klasičnih računara, koji spremaju informacije u bitovima (binarnim ciframa 1 i 0), kvantumski kompjuteri kodiraju informacije u kvantumske bitove.

Ove subatomske čestice mogu postojati u više različitih oblika odjednom. Kao što je Šrodingerova mačka bila u isto vrijeme i mrtva i živa dok neko nije otvorio kutiju, kvantumski bitovi funkcionišu na sličan način. Čuvanje više različitih rezultata neke radnje na jedan kvantumski bit štedi mnogo memorije u poređenju sa tradicionalnim računarima, pogotovo kada su u pitanju komplikovani ishodi i predviđanja.

U studiji objavljenoj 9. aprila Gu i njegove kolege su demonstrirale ovu ideju koristeći novi kvantumski simulator koji može predvidjeti 16 različitih budućnosti. Ove moguće budućnosti su sačuvane i stavljene u jedan foton (kvantumsku česticu svjetlosti), koji se pomjera u više smjerova prolazeći kroz više senzora.  “Smjer u kojem se naša simulacija kreće je odgovor na pitanje: ‘Ako promijenim svoju odluku samo malo, koliko će se promijeniti budućnost?'”, izjavio je Gu. Naučnici su testirali ovaj računar klasičnim modelom “uznemirenog novčića”.

“Zamislite da postoji kutija i unutra jedna kovanica”, rekao je Gu. “Tokom svakog koraka testiranja neko bi uzeo kutiju i prodrmao je malo, tako da novčić ima malenu šansu da se okrene”. Za razliku od tradicionalnog bacanja novčića, kada kovanica ima 50% šanse za bilo koji od rezultata, rezultat svakog prodrmavanja uznemirenog novčića zavisi od stanja u kojem je kovanica bila tokom prošlog prodrmavanja.

Istraživački tim je na kraju eksperimenta spojio pozicije jako prodrmanog i slabo prodrmanog novčića kako bi stvorili jednu master mapu svih mogućih budućnosti.

Trenutno, kvantumski računari mogu predvidjeti samo 16 budućnosti odjednom.Gu se nada da će u budućnosti kvantum računari moći predvidjeti bezbroj ishoda.

“Sve ovo je i dalje istraživački rad i zahtijevaće još eksperimentisanja, postoji još mnogo misterija u vezi s ovim”, rekao je on./NN/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)