Home / Vijesti / BiH / Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad aerodroma u Mostaru

Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad aerodroma u Mostaru

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) započeli su potragu za osobama koje su usmjeravajući laserske svjetiljke u pravcu aviona iznad aerodoroma u Mostaru ugrožavali živote putnika i posade.

Kako je saopšteno iz MUP-a HNK-a, zaprimljena je prijava Agencije za pružanje usluga u vazduhoplovstvu u BiH (BHANSA) o ometanju posade aviona laserskim zracima na području međunarodnog aerodoroma u Mostaru “čime je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika, koje mogu imati ozbiljne posljedice”.

Navodi se kako usmjeravanje laserskih zraka prema avionu i pilotskoj kabini “može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnošću zasljepljenja pilota, što može voditi fatalnom ishodu”.

BHANSA je policiju izvijestila kako se radi o dva zabilježena slučaja ometanja vazdušnog saobraćaja. Zbog toga su iz policije pokrenuli mjere za otkrivanje osoba ili objekata vezanih za usmjeravanje laserskih zraka prema avionu. Najavljeno je i drugo “represivno djelovanje” u skladu sa zakonskim propisima prema počiniocima, a sve s ciljem nesmetanog i sigurnog odvijanja vazdušnog saobračaja. Nije pri tome precizirano šta će policija poduzeti./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Slovenija: Veće plate doktorima i medicinskim sestrama

Medicinski timovi opšte i porodične medicine, te pedijatri sa velikim brojem pacijenata od idućeg će …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)