Home / After Work / Znate li kojeg se datuma slavi Majčin dan?

Znate li kojeg se datuma slavi Majčin dan?

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, a kojeg datuma je Majčin dan, i što točno tog datuma slavimo.

 

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva.

Slavi se svake godine druge nedjelje u mjesecu maju, iako je službeni Majčin dan 12. maja u spomen na Annu Marie Jarvis, koja je 12. maja 1907. godine u Graftonu svojom gestom “odredila” kojeg datuma je Majčin dan. Ona je nakon druge godišnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting na kojem je u crkvi je ženama dijelila 500 bijelih karanfila. Tom je gestom željela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci.

Inicirala je osnivanje službenog praznika u čast majki i zapisala za budućnost kojeg datuma je Majčin dan, što su mnoge zemlje kasnije i prihvatile.

Američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom i tako je određeno kojeg datuma je Majčin dan.

Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj. Njemačkoj, a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)