Home / Featured / Otkrivena tehnologija koja “čita” misli i pretvara ih u govor

Otkrivena tehnologija koja “čita” misli i pretvara ih u govor

Osobama koje su izgubile sposobnost govora zbog moždanog udara ili nekog drugog težeg zdravstvenog problema, naučnici bi uskoro mogli ponuditi pomoć.

Naučnici s kalifornijskog s Univerziteta u San Franciscu objelodanili su kako su razvili tehnologiju koja koristi moždanu aktivnost za ‘stvaranje’ sintetizovanog govora.

Kažu da su razvili svojevrstan implantat za mozak koji može čitati misli i pretvarati ih u govor.

Tačnije u mozak nekoliko dobrovoljaca ugradili su elektrode te uz njihovu pomoć dešifrirali signale u centrima za govor kako bi ‘naveli’ kompjutersko simuliranu verziju njihovog vokalnog trakta, a to su usne, čeljust, jezik i grkljan, da putem sintetizatora generiše govor.

Govor je bio pomalo nejasan ali ipak razumljiv, što je poticaj naučnicima da, uz neka poboljšanja u skoroj budućnosti razviju klinički održiv uređaj za pacijente koji su izgubili sposobnost govora.

Kad smo prvi put čuli rezultate bili smo uistinu šokirani. Nismo mogli vjerovati vlastitim ušima. Naime, mnogi aspekti stvarnog govora bili su prisutni u onome što je proizveo sintetizator, zbog čega smo bili iznimno uzbuđeni, kazao je jedan od autora studije, Džoš Kartier.

Naravno, moramo još puno raditi kako bismo postigli govor koji će biti što prirodniji, no jako nas je iznenadila činjenica da se toliko toga može dešifrirati iz moždane aktivnosti, rekao je.

Sporije zvukove je lakše sintetizovati

Moždani udar, bolesti kao što su cerebralna paraliza, amiotrofna lateralna skleroza (ALS), Parkinsonova bolest i multipla skleroza, ozljede mozga i rak ponekad oduzimaju dar govora.

Znanstvenici kažu da su uspješnije sintetizirali sporije zvukove poput onog koji se proizvede kad se izgovori slovo “š”, a manje su uspjeha postigli s naglim zvukovima koji nastaju pri izgovoru bilabijalnih suglasnika poput “b” i “p”.

Malo nas zapravo zna što se točno odvija u našoj usnoj šupljini u trenutku kada govorimo, kaže neurokirurg Edward Chang, jedan od autora studije objavljene u časopisu Nature. Mogli bismo reći da mozak prevodi misli, odnosno ono što želite izgovoriti na način da omogućuje pokrete dijelova glasnica i vokalnog trakta, a upravo to pokušavamo dešifrirati.

Još uvijek radimo na tomu da sintetizirani govor postane čišći i razgovjetniji. To je djelomično posljedica algoritama koje koristimo. Smatramo da ćemo, kada poboljšamo tehnologiju, postići i bolji rezultat, kaže Kartier./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)