Home / Vijesti / BiH / Tajne oklopnog voza Kim Džong Una!

Tajne oklopnog voza Kim Džong Una!

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un koristi svoj lični oklopni voz za putovanja u druge zemlje. Voz je naslijedio od svog oca, koji je tim vozom nekada putovao u Kinu i Vijetnam. Kim Džong Un je ovim vozom doputovao u Vladivostok, gdje će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

Oklopni vagon je Kim Džong Ilu podario Josif Staljin. Razume se da su i lokomotiva i vagoni u više navrata modernizovani proteklih decenija.

Kompoziciju čine 10 do 17 oklopnih vagona. Bez telohranitelja sjevernokorejski lideri nikada nisu putovali, zbog čega ova željeznička kompozicija predstavlja pravu tvrđavu. Iako spolja voz izgleda veoma skromno, unutra se nalazi pravi dvorac na šinama. Vagoni u kompoziciji su veoma različiti.

Tu su i restoran, i kuhinja, i takozvani “ekonomski” vagon koji lider Severne Koreje koristi za savjetovanja tokom samog putovanja. Predviđeni su i posebni vagoni za telohranitelje, svitu i poslugu.

Svaki vagon je neprobojan, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji. Dok putnički vagon teži oko 60 tona, vagon sjevernokorejskog lidera je oko 80 tona.

Još jedna interesantna karakteristika voza sjevernokorejskog lidera jeste to što su u njemu iskorišćeni specijalni materijali za skrivanje od pratilaca-špijuna. Očigledno je da sjevernokorejski državni vrh strahuje od nadzora Japana i SAD. Detalja o korišćenju “stelt” tehnologije za prikrivanje nema mnogo. Potpuno je tačno da u konstrukciji voza postoje sredstva za zaštitu od termo, zvučnih i radarskih špijunskih uređaja. Svi kanali za komunikaciju u vozu višestruko su kodirani radi zaštite od presretanja i prisluškivanja.

Voz posjeduje sistem za potpunu hermetizaciju i prinudnu ventilaciju. Ta sredstva treba da omoguće lideru da preživi u slučaju nuklearnog, hemijskog ili bakteriološkog napada./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)