Home / Vijesti / BiH / Lukač: Povlačimo odredbu o fotografisanju policijskih službenika

Lukač: Povlačimo odredbu o fotografisanju policijskih službenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će povući spornu odredbu iz Nacrta zakona o javnom redu i miru koji je izazvao uznemirenje novinarske zajednice u RS i BiH, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

U nacrtu, koji je Vlada usvojila, navedeno je da će sa 60 dana zatvora ili kaznom od 500 do 1.500 KM biti kažnjen i onaj ko “ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlaštenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica”.

Lukač je rekao da su obavljene konsultacije s poslaničkim klubovima i da je donesena odluka da se ova sporna odredba povuče, te da nije ni bila namjera zakonodavca da kažnjava novinare ili da im onemogućava njihov rad.

“Ova odredba nije neophodna, policija će zaštititi slobodu novinara da rade svoj posao”, rekao je Lukač.

Govoreći o Nacrtu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je takođe izazvao negodovanje u javnosti, Lukač je rekao da će biti uvažene sve konstruktivne primjedbe, te je ustvrdio da se njime ne proširuju ovlaštenja policijskih službenika, već samo upisuju već postojeće odredbe iz Zakona o prekršajima i Zakona o krivičnom postupku.

Predstavnici opozicije su rekli da odredbe kako su formulisane mogu izazvati pogrešno tumačenje, te su zatražili da se u konačnom tekstu uklone bilo kakve nedoumice koje bi se mogle pogrešno tumačiti./DejanŠajinović/NN/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

UHAPŠENI Fahrudin Solak i Fikret Hodžić

Nakon što su Fikret Hodžić, direktor “Srebrene maline” i Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)