Home / Vijesti / BiH / Državnim službenicima u BiH povećan topli obrok

Državnim službenicima u BiH povećan topli obrok

Uprkos stalnim kritikama zbog rastrošnosti državnog birokratskog aparata, Savjet ministara BiH je pred sami kraj mandata odlučilo povećati topli obrok državnim službenicima zaposlenim u institucijama BiH.

“Zaposlenom pripada pravo na novčanu naknadu na ime ishrane tokom rada od 8,00 KM za svaki dan proveden na radu”, piše u Odluci o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za ishranu tokom rada, a koja je objavljena u posljednjem broju Službenog glasnika BiH.

Na ovaj način Savjet ministara BiH povećao je topli obrok zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za 2 KM dnevno s obzirom na to da je visina novčane naknade za ishranu tokom rada do sada iznosila 6 KM.

Odluku o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenima u institucijama BiH za ishranu tokom rada Savjeta ministara BiH usvojio je na 165. sjednici, održanoj 30. januara 2019. godine.

“Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, ministrima i zamjenicima ministara, rukovodiocima i zamjenicima rukovodilaca institucija Bosne i Hercegovine pripada pravo na novčanu naknadu na ime ishrane tokom rada od 6,00 KM za svaki dan proveden na radu”, piše u odluci koja je u petak objavljena u Službenom glasniku BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH od 1. jula 2019. godine, ako do tada stupi na snagu budžet institucija BiH, topli obrok bit će vraćen na nivo iz 2012. godine, kada je s 8 KM smanjen na 6 KM. Iz Savjeta ministara BiH navode da su na ovaj način ispunjeni sindikalni zahtjevi.

Prilikom razmatranja ove odluke prihvaćena je korekcija predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koja se odnosi na izuzeće svih izabranih i imenovanih osoba na nivou Bosne i Hercegovine, kojima visina novčane naknade za ishranu tokom rada ostaje 6 KM.

Inače, BiH je zemlja s jednim od najskupljih administrativnih aparata koji je čest predmet kritika međunarodne i finansijske javnosti./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Dva jajeta šest dobrobiti

Jaja su namirnica o kojoj su kružile mnoge neistine, iako je jedna od osnovnih namirnica …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)