Home / Nauka i Tehnologija / Roboti bi mogli da počnu da ubijaju ljude,zbog neshvaćanja humora

Roboti bi mogli da počnu da ubijaju ljude,zbog neshvaćanja humora

Napredak robotike u cilju olakšavanja i poboljšanja života u 21. vijeku bio je izuzetan posljednjih 10 godina, ali je koncept razgovora i komunikacije posebno zadavao muke naučnicima.

Međutim, sada se čak pojavila teorija da bi učenje vještačke inteligencije složenosti ljudskog jezika moglo da bude opasno.

Kiki Hempelman, kompjuterski lingvista koji izučava humor, tvrdi da bi roboti mogli da počnu da ubijaju ljude, jer “smatraju da je to smiješno” ukoliko stvari krenu naopako, piše britanski „Ekspres“.

“Vještačka inteligencija nikada neće razumjeti šale kao ljudi. Oni nemaju potrebu za humorom i potpuno promašuju poentu — kontekst”, rekao je on i dodao:

“Podučavanje vještačke inteligencije humoru može biti opasno jer mogu prepoznati humor tamo gdje ga nema i obrnuto, upotrebiti ga tamo gdje nikako nije prikladno. Mogli bi čak da počnu da ubijaju ljude smatrajući to kao nešto smiješno”, prenosi „Alo“.

Ipak, dr Tristan Miler, kompjuterski naučnik i lingvista na Tehnološkom fakultetu u Njemačkoj, nešto je pozitivnijeg stava.

“Granice vještačke inteligencije su gotovo neograničene i buduća tehnologija bi mogla biti dovoljno napredna da roboti mogu da nauče da prepoznaju sarkazam, pa čak i različite jezike”, rekao je.

Međutim, on priznaje da je nauka još daleko od toga i da roboti nemaju “pravo znanje o stvarnom svijetu” da bi mogli da komuniciraju koristeći šale.

“Kreativni jezik, a naročito humor, jedna je od najtežih stvari za prihvatanje i razumijevanje vještačke inteligencije”, rekao je./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

TRUMP-Cijelo vrijeme se borim protiv zlobnih ljudi i duboke države

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da se sve vrijeme bori protiv “duboke države” koju, …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)