Home / Vijesti / BiH / Zbog migranata gradjani Velike Kladuše će protestovati u Sarajevu

Zbog migranata gradjani Velike Kladuše će protestovati u Sarajevu

Zbog migrantske krize, koja već duže od godinu dana potresa Veliku Kladušu, građani tog grada će održati javni protest pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Ovakvu odluku donio je Krizni štab za migrantsku krizu u ovoj općini, koji čine predstavnici lokalnih vlasti i drugih institucija koje su zadužene za ovu problematiku. Istaknuto je kako je prvobitno planirano da protesti budu održani u Velikoj Kladuši, ali da je naposlijetku odlučeno da to ipak bude u Sarajevu, dok će datum održavanja biti naknadno utvrđen.

Prema riječima Elvire Abdić-Jelenović, članice Kriznog štaba, na ovakav korak su se odlučili zbog ignorantskog odnosa državnih vlasti i institucija.

“Država je više puta pozivana da ovom problemu priđe ozbiljnije, međutim ne samo da je izostao odgovor, već su ignorisane lokalna vlast i njene odluke po pitanju migranata, kao i volja građana Velike Kladuše. Tome u prilog govori činjenica da je u područnoj školi u Šiljkovači organizirana nastava za djecu iz migrantske populacije, a da o tome lokalna vlast i građani nisu ni pitani ni obaviješteni”, kazala je Abdić-Jelenovićeva.

Prema njenim riječima, očigledno je da je Bosna i Hercegovina pristala da bude centar za migrante, iako ta odluka nije zvanična niti objavljena u službenim dokumentima. Inače, lokalne vlasti u ovoj zapadnokrajiškoj općini su u nekoliko navrata tražile zatvaranje prihvatnih centara za migrante i njihovo izmještanje u druge sredine. Prema posljednjim procjenama, u Velikoj Kladuši trenutno boravi oko hiljadu stranih državljana./Zlatan Čekić/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)