Home / Vijesti / BiH / VIDEO OTKRIVA KAKO SE KRADE NA FISKALNOJ KASI MALO DRŽAVI OSTALO GAZDI

VIDEO OTKRIVA KAKO SE KRADE NA FISKALNOJ KASI MALO DRŽAVI OSTALO GAZDI

Kada za otkrivanje i kažnjavanje utajivača poreza u ugostiteljskim objektima ne budu trebale velike policjske akcije i višemjesečna istraga, BiH će postati ono što nazivamo pravna država. Do tada će nesmiljeno funkcionisati dvostruke fiskalne kase. Žurnal objavljuje kako to funkcioniše u praksi

Istraga, a potom i akcija hapšenja nekoliko sarajevskih ugostitelja koju su proveli Tužilaštvo KS i SIPA tek je prvi čin procesa. Tek treba spoznati ko će biti optužen, a možda i godinama potom da li će i ko biti osuđen.

Ako je suditi po zahtjevima za određivanje pritvora, gazde kafića i restorana uglavnom iz centra Sarajeva, biće u povoljnijem položaju u odnosu na uhapšene odgovorne osobe iz firmi koje se bave programiranjem i servisiranjem fiskalnih kasa. Pojednostavljeno, oni se terete za lažiranje stvarnog prometa putem posebno programiranih fiskalnih kasa, što rezultira znatno manjim plaćanjem poreza.

Procjene različitih agencija kazuju da godišnje u “sivim” tokovima novca i različitim vidovima poreskih utaja u BiH “nestane” od tri do šest milijardi maraka.

Žurnal je u posjedu snimka iz jednog ugostiteljskog objekta, putem kojeg je uposlenik objasnio kako se prikazuje stvarni promet, jedan za gazdinu evidenciju, te onaj lažni, po kojem se obračunavaju poreske obaveze. Razlika je u prethodnom izboru “prave tipke”.

Snimak datira iz avgusta prošle godine, a sve je potom prijavljeno nadležnoj poreskoj upravi.

“Porezna uprava Federacije BiH je odmah po zaprimljenoj prijavi podnesenoj protiv navedenog poreznog obveznika izvršila inspekcijski nadzor 25.09.2018. godine. Više informacija o ovom predmetu Vam ne možemo dostaviti, zbog postupka koji se vodi pred nadležnim tužilaštvom”, navedeno je u odgovoru Porezne uprave FBiH.

Nadležno tužilaštvo (nije sarajevsko) do sada nije procesuiralo slučaj. Vlasnik u razgovoru za Žurnal negira da je uopće pozivan radi davanja izjave na te okolnosti te da je ovo sve “osveta bivšeg zaposlenika”. Prije nekoliko godina je inače bio pravomoćno osuđen na novčanu te uslovnu zatvorsku kaznu zbog utaje poreza u jednoj drugoj firmi.

(Zurnal.info)/Poslovnidnevnik.ba/

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)