Home / Vijesti / BiH / NOVALIĆ O KRITIKAMA ZA KINESKE INVESTICIJE;”A šta ako ostanemo bez struje..”

NOVALIĆ O KRITIKAMA ZA KINESKE INVESTICIJE;”A šta ako ostanemo bez struje..”

Poruka Novalića Johannesu Hahnu i Europskoj zajednici

Prihvaćanjem kineskog kredita za izgradnju Bloka 7 bh. vlasti su već navukle osude europskih dužnosnika. Oštro protivljenje ulasku Kineza iskazao je europski tajnik Johannes Hahn, koji stanje dolazi provjeriti već krajem mjeseca. Ali, vlasti tvrde u saradnji s Kinom nema ništa sporno.

Hahn je iznenađen odlukom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da odobri suglasnost na ugovor s kineskom Exim bankom o kreditu od 614 milijuna eura za izgradnju Bloka 7. Upitna posvećenost BiH To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima o Energetskoj zajednici. Izboru energetske tehnologije. Analizama omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način, prenosi N1.

“Siguran sam da su zastupnici imali dobre razloge za svoju odluku i da će je moći objasniti svojim građanima. Pitanja kao što su procjena utjecaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javnih nabavki će sigurno biti pozorno promatrane tijekom procesa davanja mišljenja”, poručuje Hahn.

“Shvaćam zabrinutost ne samo zbog ovog projekta već i zbog nekih drugih projekata koji se odvijaju u istočnoj Europi, a koje financira NR Kina, ali ako su već toliko zabrinuti, gospoda iz EU, trebali su na vrijeme reagirati pa da oni daju novac”, ističe Zlatko Miletić, DF.

Najlošije je ako nemate struju No europska zajednica inzistira na europskim standardima. Inzistira na obnovljivim izvorima energije. Iako je Bosna i Hercegovina usvojila energetsku strategiju s europskim smjernicama, prilikom donošenja Odluke o izgradnji Bloka 7 s kineskim novcem i kompanijama – premijer Federacije BiH, Fadil Novalić izjavljuje, država se ne može vaditi na činjenicu da joj neka Europska zajednica zabranjuje nešto, kada ostane bez struje.

“Ja bih krenuo jednom izrekom koju nam je predavač iz Bruxellesa u Sloveniji izdiktirao. Rekao je nove termocentrale na ugalj nisu najbolja stvar na svijetu, mnogo lošija stvar su stare termoelektrane, a najlošija stvar je da nemate energiju, to jest, struju”, navodi Novalić.

Kada je riječ o velikim investicijama, svi imaju svoje interese, istaknuo je nedavno Miralem Kapetanović, jedan od autora knjige “Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata”. Kapetanović ističe kako se stav zastupnika u Federaciji naglo promijenio. Od većina protiv – do većina ZA.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)