Home / Vijesti / BiH / TEŽAK UDARAC VLASNICIMA KLADIONICA;Usvojen zakon o igrama na sreću u RS koji predviđena drugačiji sistem oporezivanja..

TEŽAK UDARAC VLASNICIMA KLADIONICA;Usvojen zakon o igrama na sreću u RS koji predviđena drugačiji sistem oporezivanja..

Vlasnici kladionica, mahom iz Hercegovine, koji uživaju političku zaštitu HDZ-a, oštro su se u proteklim danima protivili ovom zakonskom rješenju, te su čak najavljivali i zatvaranje kladionica, no Skupština RS-a većinom glasova usvijila je novi sistem oporezivanja koji će kladioničare koštati oko 60 miliona KM godišnje.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u nastavku Treće redovne sjednice večeras su usvojili Zakon o igrama na sreću, po hitnom postupku, ali uz više amandmana. Obrazlažući ovaj zakon ministar finansija u Vladi RS Zora Vidović rekla je da je njegov cilj unapređenje sistema igara na sreću u Republici Srpskoj, posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona КM.

Ona je dodala da već u narednoj godini prihod od igara na sreću može iznositi 60 miliona КM.

Vidović je rekla je da “Lutrija Republike Srpske” nema kapacitet da priređuje elektronske igre na sreću i da su joj zato potrebni partneri, što je predviđeno Prijedlogom zakona o igrama na sreću.

“Partneri će biti utvrđeni u propisanim procedurama i nikako drugačije”, rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o navedenom zakonu.

Ona tvrdi da radnici u kladionicama ne treba da imaju strah od otkaza zbog predloženog zakonskog rješenja.

“Došlo je vrijeme da zakon bude promijenjen zbog ekspanzije igara na sreću, a cilj je i da imamo više sredstava u budžetu Republike Srpske”, dodala je Vidović.

Inače, priređivači igara na sreću oštro su se u proteklim danima protivili ovom zakonskom rješenju, te su čak najavljivali i zatvaranje kladionica.

Priređivači na sreću, ipak tvrde da je sve što se tiče ovog zakona sporno.

“Najveće kladionice, ‘Wwin’, ‘Bet Live’, ‘Mozzart’, ‘Premier’, ‘Meridian'… su danas u znak upozorenja u cijeloj Republici Srpskoj zatvorile svoja vrata pred sutrašnje glasanje. Ako se sutra zakon usvoji one će u narednom periodu biti i trajno zatvorene, jer to je i cilj ovog zakona”, rekao je Toni Boras, službenik za odnose sa javnošću “Premier” kladionice.

Slično su rekli i predstavnici kladionice “Mozzart”, dok su iz “Williams” kladionice saopštili da se novim zakonom zabranjuju uplate i isplate u internet igrama u poslovnicama čime se direktno ide na radnike i iznajmljivače poslovnih prostora.

Vlasnici kladionica u RS-u uglavnom su iz Hercegovine i bliski su HDZ-u Dragana Čovića. Među vodećim je Renato Korać, vlasnik Premijera iz Čitluka, koji u RS-u kontrolira skoro 40 posto kladioničarskog biznisa. Korać je blizak Draganu Čoviću ali i predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović.

Upućeni tvrde da se u pozadini Dodikovog udara na hercegovačke vlasnike kladionica, koji uživaju podršku i zaštitu Dragana Čovića, nalazi kapital iz Austrije, odnosno austrijske firme Novomatic koja je inače bliska austrijskim desničarima iz Slobodarske partije Austrije (FPÖ). Novomatic kontrolira veliku mrežu poker-aparata u Austriji i regiji, a preko Lutrije RS, i uz pomoć Dodika, ova austrijska firma  prodrla je i na tržošte manjeg bh. entiteta.

Kao što je poznato Dodik je izrazito blizak austrijskim desničarima, a sada je pokazao da su mu austrijski desničari koje predvodi Heinz-Christian Strache, važniji od hercegovačkih desničara predvođenih Draganom Čovićem.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)