Home / After Work / Tehnikom disanja 4-7-8 pobijedite stres i nesanicu

Tehnikom disanja 4-7-8 pobijedite stres i nesanicu

Muči vas nesanica i nema togašto niste probali kako bi je pobijedili.

Svaku večer priredite toplu kupku, pijete toplo mlijeko i čitate knjigu, provjerite sobu. Ponekad čak i brojite ovce, a i dalje ležite budni i mučitelja se sa nesanicom.

Moguće je kako je u vašem slučaju razlog noćnih prevrtanjima stres pabi možda trebali iskušati tehnike kojima ćete ga pobijediti.

Stres je u današnje vrijeme vjerojatno najveći čovjekov neprijatelj, pa ne čudi kako mnogi od nas ne mogu zaspati nakon psihički i fizički napornog dana.

U krevetu često vrtimo film od proteklog dana, razmišljamo o stresnim ili neugodnim situacijama u kojima smo se našli i pokušavamo shvatiti jesmo li ih ikako mogli izbjeći.

Takve misli ubrzavaju nam puls, proizvodi se veća količina adrenalina, smanjuje se lučenje hormona spavanja i evo savršenog recepta za nesanicu.

No ako postoji savršeni recept za nesanicu, postoji li i savršeni recept za opuštanje od stresa?

Nastavite čitati i saznajte kako ga možete pobijediti disanjem.

Disanjem protiv nesanice

Andrew Weil, osim što je profesor, također je jedan od zagovornika holističke prakse disanja u borbi protiv stresa, tjeskobe i nesanice.

On ističe kako disanje snažno utječe na rad organizma, misaone procese i samo raspoloženje te da se jednostavnim fokusiranjem na disanje može postići opuštajući učinak.

A evo i razloga zašto.

  1. Bilo da razmišljamo o nečemu ili peremo suđe, kada smo primorani pravilno disati moramo prekinuti ono što trenutno radimo. Pravilno disanje od nas zahtijeva preveliku koncentraciju, pa nije ni čudo da nas i dva duboka udisaja mogu smiriti. Naime plitko disanje ograničava kretanje dijafragme, a duboko disanje potiče izmjenu kisika i ugljičnog dioksida, što može usporiti rad srca i stabilizirati krvni tlak.
  2. Naš živčani sustav dijeli se na simpatički i parasimpatičkiživčani sustav. Kad smo pod stresom aktivira se simpatički živčani sustav pa brže dišemo, brži su otkucaji srca i krvni tlak je viši. A dubokim disanjem aktivira se naš parasimpatički živčani sustav odgovaran za usporavanje organizma.
  3. Tehnike disanja su jednostavne i možemo ih prakticirati u bilo kojem trenutku. Na primjer, kad smo u autobusu, kad stojimo u redu za kavu ili kad smo na radnom mjestu. Uvijek imamo priliku zaustaviti se, duboko udahnuti i racionalnije promisliti.

Nakon što smo objasnili sve prednosti disanja, vrijeme je da objasnimo prof. Weilovu najpoznatiju tehniku disanja protiv nesanice – tehniku 4-7-8.

Tehnika 4-7-8 protiv nesanice

Tehnika 4-7-8 temelji se na indijskoj tehnici disanja pranajami, a sastoji se od tri faze. Prva faza traje četiri, druga sedam, a treća osam sekundi, po čemu je i dobila ime.

Što je dulje prakticirate, nakon nekog vremena trebali bi moći zaspati u roku 60 sekundi.

Postupak tehnike disanja 4-7-8:

  • Sjednite ili lezite na krevet
  • Postavite vrh jezika iznad gornjih zuba
  • Zatvorite usta i udišite kroz nos dok u sebi odbrojavate četiri sekunde
  • Zadržite dah u trajanju od sedam sekundi
  • Polako izdišite kroz usta osam sekundi. Tijekom izdisaja proizvedite glasan zvuk kao kad ste zadihani

Profesor Weil predlaže da 4-7-8 tehniku primjenjujete dva puta dnevno tijekom dva mjeseca ili sve do kad ne uspijete zaspati u roku 60 sekundi.

Ako ste početnik i teško vam je 15 sekundi izdržati bez udisanja (7 sekundi zadržavanje daha i 8 sekundi izdisaja), pokušajte skratiti trajanje.Na primjer, započnite s formulom 3-3-6. Važno je da ritam uvijek bude takav da izdah traje dvostruko dulje od udaha jer na taj način varate svoje tijelo da je već smireno i u stanju opuštenosti.

Iako je ova tehnika disanja najpoznatija, ona nije jedina tehnika koja se može primijeniti za opuštanje  i kvalitetniji san.

Evo još par tehnika pomoću kojih ćete se opustiti i vjerojatno mirnije spavati.

1. Koncentrirajte se na disanje

Koncentriranje na disanje pomaže smiriti uznemirujuće misli i osjećaje. Udobno sjednite na krevet ili legnite na njega. Najprije dišite normalno i osluškujte svoje disanje. Zatim duboko udahnite kroz nos, a polako izdahnite kroz usta.

 Brojite udisaje

Brojanje udisaja umiruje živčani sustav i sprječava nas da razmišljamo o desetak drugih događaja. Isprobajte ove dvije jednostavne tehnike:

  1. Dišite kroz nos sve do kad ne nabrojite do četiri, a potom izdišite kroz usta do kad ne nabrojite do četiri. Ovaj postupak ponavljajte sve do kad se ne smirite.
  2. Lezite na krevet, zatvorite oči i brojite svaki uzdah i izdah posebno. Na jedan udahnite, dva izdahnite, tri ponovno izdahnite. Ako se zabunite i izgubite u brojevima tada ponovno započnite od jedan.

Ako ste budni i nakon 20 minuta ili primijetite da postajete sve uznemireniji, pokušajte ustatiniz kreveta i raditi neku mirnu aktivnost.To može biti čitanje knjige (ne tableta) ili istezanje tijela prije povratka u krevet.

Najbolja tehnika disanja je ona koja vama najbolje odgovara. Pokušajte primijeniti neku od opisanih tehnika, a nove slobodno pronađite na internetu.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)