Home / After Work / Ljepota i zdravlje / CNN OBJAVIO ŠOKANTAN PRONALAZAK;LIJEK PROTIV RAKA PRONAĐEN GDJE GA NIKO NIJE OČEKIVAO-RAK NESTAJE ZA 36 SATI(VIDEO)

CNN OBJAVIO ŠOKANTAN PRONALAZAK;LIJEK PROTIV RAKA PRONAĐEN GDJE GA NIKO NIJE OČEKIVAO-RAK NESTAJE ZA 36 SATI(VIDEO)

Bolest bi mogla biti „lijek za jednokratnu upotrebu za rak“, kaže ljekar klinike Majo. Klinička ispitivanja u klinici Majo otkrivaju nevjerovatnog prijatelja u borbi protiv raka … virus malih boginja.

Naučnici su odavno znali da bolest malih boginja može ponekad dovesti do spontanog smanjenja veličine tumora, ali nedavna klinička ispitivanja na klinici Majo pokazala su koliko  moćno oružje može biti ovaj mali virus.

U fokusu 2014. godine bila je koncentrisana doza boginja koja je ostavila pacijenta sa rakom u kasnoj fazi u dugoročnoj remisiji.

Smrtno bolesna žena je patila tokom svake vrste kemoterapije koja joj je bila na raspolaganju i imala je dvije transplatacije matičnih ćelija, ali su se ponovo i ponovo vraćale.

Imala je uznapredovani slučaj multipli mijeloma, smrtonosni rak krvi koji se širio po njenom tijelu i koštanoj srži, kada su joj istraživači ulili posljednju nadu – ogromnu dozu boginja.

U roku od 5 minuta, dobila je glavobolju i temperaturu., nakon čega je uslijedilo povraćanje i drhtanje.

U roku od 36 sati, nestao je tumor veličine loptice za golf na čelu, a za dvije nedelje u njenom tijelu nije bilo kancerogena.

 

“To je bio najlakši tretman koji sam uradila do sada”, rekla je  za CNN.

Virusni soj je konstruisan i oslabljen u laboratoriji, a zatim dat u dozama koje su dovoljno jake da vakcinišu 10 miliona ljudi.

Liječenje raka virusima nije novo. Naučnici iz klinike Majo kažu da se “viroterapija” uspješno koristi na hiljadama pacijenata oboljelih od raka, ali ovo je prvi slučaj da se rak koji se proširio po cijelom tijelu pacijenta povukao u remisiju.

Mislim da smo uspjeli jer smo povećali dozu u odnosu na druge,” rekao je vodeći autor studije dr Stiven Rasel. „I mislim da je to kritično. Količina virusa koja je u krvotoku zaista upravlja količinom koja ulazi u tumore. “

Virus boginja čini da se ćelije raka spoje i eksplodiraju, objašnjava Dr Anđela Dispenzieri, istraživač klinike Majo. Takođe postoje dokazi da virus stimuliše imuno sistem, pomažući mu da prepozna bilo koje ćelije raka koje se vraćaju i da ih “očisti”.

Naknadna klinička ispitivanja pokazala su slične rezultate sa karcinomom jajnika, rakom dojke i ne-Hodgkinovim limfomom, prema istraživačkom radu iz 2016. godine pod nazivom “Boginjama do spasa”. A sadašnja istraživanja su se bavila efektom boginja na multiformni glioblastom, mezoteliom i karcinom skvamoznih ćelija.

“Nedavno smo počeli da razmišljamo o ideji lijeka protiv raka – i to je cilj ove terapije”, rekao je Rasel.

 

(CNN/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)