Home / Vijesti / BiH / Klub Visokih peta prvi put u Mostaru

Klub Visokih peta prvi put u Mostaru

Jučer je u Mostaru u LUX Businiess Baru u Interi održan Klub Visokih peta, koji je okupio poduzetnice i poslovne žene Hercegovine. Organizator Kluba, analitičko bonitetna kuća Bisnode BH, predstavio je poslovanje kompanija koje su u vlasništvu ili menadžmentu kompanija u BiH i Hercegovini, partneri Kluba, Asocijacija poduzetnika Hercegovine i Udruženje Poduzetnice IN predstavili su svoje aktivnost na ovu temu, čuli smo sedam inspirativnih priča hercegovačkih poduzetnica i organizirali funkcionalan networking, te dodijelili Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji “GEMA” d.o.o. Mostar direktorici Mariji Grubišić.

 

Klub je jedna je od regijskih aktivnosti grupe Bisnode, posvećena poslovnim ženama, prije svega poduzetnicama i menadžericama, kao platforma za stvaranje novih poslovnih prilika za žene u biznisu. Druženja Kluba su neformalna, besplatna i namijenjena svim poslovnim ženama koje žele predstaviti svoje projekte, razmijeniti iskustva i upoznati se sa aktuelnim problemima u poslovnom okruženju.

Klub Visokih peta u Mostaru bio je prilika za razgovor o ženama u biznisu u BiH i Hercegovini, o zvaničnim brojkama i vlastitim iskustvima.

Organizator, analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH, na čijem čelu je takođe žena, iznijela je informacije o poslovanju kompanija čije su vlasnice ili menadžerice žene a brojke kažu slijedeće: 23,8% od ukupnog broja bh. kompanija vode žene, one kreiraju nešto više od 44% ukupnog broja radnih mjesta i skoro 40% prihoda bh. ekonomije. Statistika pokazuje da kompanije koje vode žene imaju manje problema u redovnom poslovanju.

Kada je Hercegovina u pitanju, prema pregledu poslovanja u kojem smo obuhvatili tri kantona/županije (HNK/Ž, ZHŽ i Kanton 10), žene kao vlasnici ili menadžeri nalaze se u 1.007 kompanija od ukupno 4.287 koliko ih je aktivno na prostoru ove tri županiji/kantona. Gotovo 90% su mala poduzeća, a skoro 80% njih radi više od 5 godina, što ukazuje na kontinuitet poslovanja. Najviše ih je u trgovini na veliko i na malo (33%), slijedi prerađivačka industrija sa 12,5% a zastupljene su i u tzv. „muškim“ djelatnostima poput građevinarstva (oko 5%) i prijevoza i skladištenja (oko 3%).

Prihod ovih kompanija je skoro 1,75 mld. KM a zapošljavaju gotovo 13.000 uposlenika. Iako su prihodi u 2017. manji u odnosu na prethodnu godinu za oko 2%, dobit koju su ostvarile 2017. je skoro 115 mil. i veća je u odnosu na godinu ranije za nepunih 11%”, objasnila je direktorica Bisnode BH Zlata Mulać Jagličić, i dodala: “Ova analiza ne obuhvata obrte, jer po bh. zakonima nemate pristupa financijskim podacima pojedinačnih obrta, a kad bi uključili i te podatke onda bi tek dobili pravu sliku ženskog poduzetničkog duha u BiH i Hercegovini, a ovih sedam priča hercegovačkih poduzetnica koje smo čuli na Klubu Visokih peta, potvrda su ovog duha.”

Helena Lončar, menadžerica “Asocijacija poduzetnika Hercegovine,” partnera u organizaciji Kluba, predstavila je planove asocijacije vezane za poduzetnice, izražavajući želju za kreiranjem jake mreže žena Hercegovine, koje svojim uspjesima u radu i razvoju brendova inspiriraju. Svoje aktivnosti u promociji pozitivnih vrijednosti u društvu te osnaživanje i povećanje vidljivosti žena u privrednom životu, predstavila je i predsjednica Udruženja Poduzetnice IN, Adisa Tufo a svoja poduzetnička iskustva podijelile su poduzetnice Kristina Dujmović – Imortelle Group; Marija Kostić – veganski brend Rock'n'Raw; Jasmina Šoše Ćušić –Domaće eko povrće i voće Jasmina; Ema Badžak – Restoran MM; Iva Kovačević – OPG Aronija Kovačević; Ines Jarak – Beauty By Ines i Marija Ćeškić -portal From Herzegovina With Love, koje su svojim proizvodima i uslugama obradovati prisutne dame.

Bilo je zaista zadovoljstvo čuti priče u kojima su ove poduzetne dame govorile s puno humora o problemima sa kojima se susreću u poslovanju i s puno ljubavi opisale svoj biznis, ne izostavljajući podršku i značaj porodice na ovom putu. Zaključak svake od njih je: Radite na sebi, imajte povjerenja u sebe i svoje najbliže i najvažnije – usudite se!”

Za druženje smo s razlogom izabrali LUX Business Bar, kao ugodno mjesto za održavanje poslovnih sastanaka, čiji je cilj izgradnja poslovne zajednice za međusobnu podršku poduzetnicima i zajednički rad.

Naravno, održan je i nezaobilazni Bisnode Speed Networking, efikasan i zabavan način za sticanje novih kontakata. Jer Klub visokih peta, prije svega je poslovna networking aktivnost koja omogućava ženama da predstave svoj biznis,  usvoje nova znanja i dobiju nove poslovne kontakte – a ovakav miks je uvijek dobar vjetar u leđa za svako poslovanje.

BISNODE BH

pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkihrješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pružapodršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijamoplatforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovneprocese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanijeDun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 milionakompanija iz 220 zemalja svijeta.

 

Bisnode BH/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)