Home / Vijesti / BiH / ODOBRENJE EVROPSKE KOMISIJE: ČETIRI KOMPANIJE IZ BIH IZVOZIT ĆE PILEĆE MESO U EU

ODOBRENJE EVROPSKE KOMISIJE: ČETIRI KOMPANIJE IZ BIH IZVOZIT ĆE PILEĆE MESO U EU

Uspjeli smo uskladiti proizvodnju sa strogim zahtjevima i standardima koji su pred nas bili postavljeni.

Vjest da je Evropska komisija stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju jedna je od najljepših vijesti za privredu naše zemlje. Ujedno je i ozbiljan izazov za proizvođače, klaoničare i prerađivače pilećeg mesa. Zato treba uputiti čestitke svima koji su se borili da u ovako neuređenom okruženju dođe do značajnog rezultata. Mogućnost da izvozimo pileće meso u EU otvoriti će novo poglavlje  u proizvodnji”, kazao je za Business Magazine Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara BiH i izvršni direktor kompanije “Madi” iz Tešnja.

USKLAĐIVANJE STANDARDA

Ističe kako su na dobijanju dozvole kontinuirano radili Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, USAID, USAID/Sweden FARMA II te udruženja poljoprivrednika iz BiH.

“Uspjeli smo uskladiti proizvodnju sa strogim zahtjevima i standardima koji su pred nas bili postavljeni. Za početak će dozvole za izvoz u EU dobiti četiri kompanije iz BiH i to Madi, Akova, Brovis i Argeta, a drugima je otvorena mogućnost da šire svoje poslovanje. To znači da treba nastaviti raditi na usklađivanju standarda sa standardima koje postavljaju Evropska komisija i Evropska unija”, ističe Jabandžić.

POZITIVNO MIŠLJENJE

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra 2018., te je u preliminarnom izvještaju dao pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u EU. Data je i jedna preporuka koju je Ured za veterinarstvo zajedno s izvoznim objektima već ispoštovao, a radi se o pregledu trupova pilećeg mesa neposredno nakon klanja.

 

Business-magazine.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)