Home / Vijesti / BiH / CROATIA OSIGURANJE ODUSTALO OD KUPOVINE CENTRAL OSIGURANJA IZA SVEGA STOJI …

CROATIA OSIGURANJE ODUSTALO OD KUPOVINE CENTRAL OSIGURANJA IZA SVEGA STOJI …

Piše:Avdo Avdić

Iza Central osiguranja se nalazi porodica Ševo koja je osnivač i Centra za obrazovanje odraslih, preko kojeg se prodaju diplome. Kompanije povezane sa Central osiguranjem u direktnoj vezi sa HDZ-om BiH. Policijske agencije zadokumentovale pokušaje pranja novca od kladionica

U skladu sa Okvirnim ugovorom o kopoprodaji 100 posto dionica u društvu Central osiguranje d.d. od dana 28. 6. 2018. godine Croatia osiguranje d.d. u svojstvu kupca iz Ugovora odustaje od zaključenja transakcije“, piše u Informaciji koju su čelnici Croatia osiguranja 23. januara 2019. godine poslali Zagrebačkoj berzi.

Time je, definitivno, propala prodaja širokobriješkog Central osiguranja iza kojeg stoje čelnici HDZ-a BiH. Osim od kupovine osiguranja, Croatia osiguranje je odustalo i od kupovine Testing centra, koji je također, u vlasništvu HDZ-u bliske porodice Ševo.

„Ranije postigutim sporazumom stranaka, predmetne transakcije u ovom se trenutku neće zaključivati, a naprijed navedni Okvirni ugovori prestaju važiti“, navedeno je u Informaciji dostavljenoj Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskig usluga.

alt

Central osiguranje d.o.o. osnovano je 27. maja 2016. godinel, kao društvo za osiguranje imovine i lica sa sjedištem u Sarajevu. Prema tadašnjem registru, osnivač Central osiguranja su bili Visoka škola za poslovne studije CEPS Kiseljak, te preduzeće Centar gradnja Široki Brijeg. Formalna vlasnica Centar gradnje i CEPS-a  je Mila Ševo, majka biznismena Ivana i Milana Ševe.

Prema finansijskom izvještaju Centar gradnje za 2016. godinu njihov ukupni promet je bio 73 hiljade maraka. Međutim, u rješenju o osnivanju Central osiguranja je navedeno da su oni te iste 2016. godine uložili 600 hiljada maraka. Kako i na koji način su obezbijedili pola miliona maraka, ostaje nejasno.

CEPS Kiseljak je iste godine prikazao dobit od 1,7 miliona maraka i sve je uložio u osnivački kapiral Central osiguranja. No, odmah naredne godine, Central osiguranje osnivački kapital sa 2 miliona povećava na 4 miliona, iako je Centar gradnja tu godinu završila u minusu. Novi vlasnici tada nisu navedeni.

Uporedo sa osnivanjem Central osiguranja, na prijedlog HDZ-a BiH, a uz pomoć SDA, Parlament FBiH usvojio je novi Zakon o osiguranju koji je podrazumijevao da Agencija za nadzor osiguranja FBiH donosi konačne i izvršne odluke, čime je ukinut drugostepeni organ. Na prijedlog HDZ-a BiH, Vlada FBiH je na čeli direktora Agencije za nadzor nad osiguranjima imenovala Dinka Musulina, koji je do tada obavljao funkciju direktora privatnog Euroherc osiguranja. Njegovim imenovanjem kreće ekspanzija Central osiguranja.

Sigurnosne agencije BiH su zabilježile da su čelnici ovog osiguranja nudili osiguranicima keš kako bi oni svoja automobile osigurali kod njih. Tako je, prema informacijama i dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Central osiguranje nudilo kompaniji Đuzelić iz Cazina 10 hiljada maraka u kešu, a da on zauzvrat osigura sva svoja vozila kod njih. To je je izazvalo sumnju  u pranje novca, jer je tokom prve godine poslovanja Central osigiranja porastao ukupni prihod od polisa osiguranja za vozila, iako je smanjen broj registrovanih automobila.

Policijske agencije sumnjaju da je u ovom slučaju opran novac od kladionica, jer je baš u tom periodu Central osiguranje uvelo proizvod usluga osiguranja imovine, banaka i trgovačkih centara. U direktnoj vezi sa Central osiguranjem su brojne kompanije čiji je osnivač porodica Ševo, među kojima su i Centri za obrazovanje odraslih iz Širokog Brijega, preko kojeg su državljani Hrvatske nabavljali ilegalne diplome. Detalje u vezi sa tim poslovima, Žurnal će objaviti u narednim danima.

(zurnal.info/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)