Home / Nauka i Tehnologija / MISTERIOZNI SIGNALI IZ SVEMIRA: Izgleda da ipak nismo sami, znanstvenici otkrili “poruku” putem radio-valova

MISTERIOZNI SIGNALI IZ SVEMIRA: Izgleda da ipak nismo sami, znanstvenici otkrili “poruku” putem radio-valova

Jedan vrlo neobičan signal dolazio je iz istog izvora udaljenog otprilike 1.5 milijardi svjetlosnih godina

Naučnici su primjetili više brzih valova radio signala koji dolaze iz udaljene galaksije, prenosi britanski The Independent navodeći istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

U 13 intervala brzih radio valova, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1.5 milijardi svjetlosnih godina, otkriveno je teleskopom u Kanadi.

Ovo je tek drugi put u historiji da su naučnici opazili ovakav ponavljajući interval radio signala. Ono, istovremeno produbljuje misteriju ali i nudi mogućnost da se možda konačno razumiju razlozi nastanka ovih radio signala.

Radio valovi iz iste lokacije

Tačna priroda i izvor radio valova su  nepoznate. Postoje razne teorije o tome šta ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija među istraživačima jest da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

Intervali signala traju samo milisekundu, ali su zato poslati sa energijom za koju je Suncu potrebno 12 mjeseci da je proizvede.

Svemirske zagonetke

“Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo”, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s University of British Columbia.

“A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke – odakle su i šta ih uzrokuje.”

CHIME observatorij u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio valova, uključujući ponavljajući signal.

 

(SB / Agencije/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)