Home / Kapital / Bankarstvo / Dolar pao drugi tjedan za redom, indeks vrijednosti sada iznosi…

Dolar pao drugi tjedan za redom, indeks vrijednosti sada iznosi…

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer su velike oscilacije cijena dionica na svjetskim burzama navele ulagače da potraže sigurnija utočišta za svoj kapital

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,7 posto, na 96,26 bodova.

Dolar pao prema najvažnijim svjetskim valutama

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo 0,9 posto, na 110,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,6 posto, na 1,1440 dolara.

Slabljenje dolara posljedica je, među ostalim, velikih oscilacija cijena dionica na svjetskim burzama jer su ulagači pokolebani zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i poruka američke središnje banke da kani nastaviti s povećanjem kamata.

U uvjetima manje sklonosti ulagača prema riziku na dobitku su prošloga tjedna bile valute koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

“U širem okruženju vlada određena nesklonost poduzimanju rizika, dok dolaru čini se ne idu u prilog oscilacije na američkim tržištima dionica”, rekao je Lee Hardman, valutni analitičar u tvrtki MUFG.

Slabljenje dolara posljedica je, također, očekivanja da će Fed u idućoj godini ipak usporiti tempo povećanja kamata, ali i privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti oko financiranja savezne vlade u idućih godinu dana.

Najveći je prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

 

(SB / Hina/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)