Home / Vijesti / Gradovi / FOTO U Podgorici otkriven spomenik Titu, pogledajte kako izgleda

FOTO U Podgorici otkriven spomenik Titu, pogledajte kako izgleda

BRONČANI kip nekadašnjeg jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita otkriven je danas u Podgorici, gradu koji je nekoć nosio njegovo ime.

Spomenik u crnogorskoj prijestolnici, koja se od 1946. do 1992. zvala Titograd, postavljen je u parku u središtu grada na inicijativu gradskih vlasti i boraca iz Drugog svjetskog rata.

Tita, koji je vodio bivšu Jugoslaviju od rata do smrti 1980., domaći i inozemni kritičari smatraju totalitarnim diktatorom, a drugi ga vide kao čelnika koji je održavao miran suživot različitih naroda u višenacionalnoj Jugoslaviji.

Država sastavljena od šest republika raspala se deset godina nakon njegove smrti.

Oduševljeni što se Tito “vratio u svoj grad”, više stotina građana mahalo je zastavama bivše Jugoslavije i pjevalo revolucionarne pjesme iz Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Ivan Vuković rekao je da i oni koji opravdano kritiziraju Tita zbog progona političkih neistomišljenika, priznaju da je najvažnija povijesna osoba ovih prostora.

“O veličini Titovih povijesnih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata (1946.) ovaj grad preimenovan u Titograd”, rekao je Vuković. “Naša zemlja ostaje vjerna antifašističkim tradicijama”, dodao je.

Akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik boračke organizacije Crne Gore, poručio je: “Nek je sretan povratak Tita u Podgoricu iz koje nikad nije ni otišao.”

Jedan od više identičnih spomenika koje je kipar Antun Augustinčić izradio 1948., prikazuje Tita u prirodnoj veličini, u vojničkoj uniformi i zaogrnutog šinjelom.

Kip je dosad bio izložen u spomen-sobi Pete proleterske brigade u vojarni u podgoričkom naselju Masline.

 

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)