Home / Vijesti / BiH / Pronađena grupa s više od 20 migranata, za ostalima se traga

Pronađena grupa s više od 20 migranata, za ostalima se traga

Sinoć se grupa migranata, pretpostavlja se njih oko desetak, izgubila u predjelu planine Plješevice iznad Bihaća, kuda posljednjih mjeseci ilegalni migranti pokušavaju da se domognu Hrvatske, odnosno Evropske unije. Od jutros bihaćka Gorska služba spašavanja traga za njima. Za sad bez uspjeha.

U kasno poslijepodne pripadnici bihaćke službe pronašli su tragove na 1.200 metara nadmorske visine, za koje pretpostavljaju da su ljudski. Pokušavaju utvrditi kuda se desetak migranata moglo uputiti, te otkad su tragovi tu.

“Vršimo ustvari potragu za tom grupom koja je i tražila pomoć s tog bosanskog broja. Da li ćemo uspjeti šta uraditi – ne znam. Mogu reći da su stvarno teški uslovi za bilo kakvo kretanje”, ističe Ermin Lipović, načelnik Službe spašavanja Bihać.

Kako je rekao Lipović, snijeg je na Plješevici dubine oko 70 cm, a nanosi su i oko metar. Izuzetno je hladno, u poslijepodnevnim satima bilo je minus 13. Noći su hladnije za još desetak stepeni. Prilikom uspona na Plješevicu, služba spašavanja naišla je na još dvije grupe migranata koje su nagovorili da se vrate za Bihać.

“Bilo je mnogo hladno, nestalo nam je hrane i shvatili smo da nije sigurno te da je najbolje da se vratimo”, kazao je migrant iz Gaze.

Kako nam je potvrđeno iz MUP-a USK-a, policiji u Bihaću su se obratili granični policajci te ih obavijestili da se u pograničnom dijelu Plješevice izgubila grupa migranata. Bosanskim su se obratili graničari iz Hrvatske.

“Osoba na engleskom jeziku im je prijavila da se grupa migranata, među kojima je i osoba koja je uputila poziv, nalazi izgubljena u graničnom pojasu između RH i BiH”, navela je portparolka MUP-a USK-a Snežana Galić.

Pripadnici bihaćke Službe spašavanja nastavljaju potragu, a do sada su pretražili 30-ak kilometara.

 

federalna.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)