Home / Vijesti / BiH / OSUĐEN HAMDIJA LIPOVAČA Uvjetna presuda na pola godine zatvora zbog unapređenja Jasmine Mulić u vrijeme kad je bio i premijer i ministar policije

OSUĐEN HAMDIJA LIPOVAČA Uvjetna presuda na pola godine zatvora zbog unapređenja Jasmine Mulić u vrijeme kad je bio i premijer i ministar policije

Kantonalni sud u Bihaću po žalbi Tužilaštva USK  na prvostepenu presudu   Općinskog suda  u Bosanskoj Krupi protiv  Hamdije Lipovače od 5. juna  2018.godine prihvatio navode   Tužilaštva i presudio u konačnici da je  Hamdija Lipovača  KRIV zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 383, stav 1 KZ FBiH te ga je osudio na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci.

Lipovača neće u zatvor ako u roku od godinu dana od pravosnažnosti  ove presude ne načini neko drugo krivično djelo,stoji u presudi  tročlanog sudskog vijeća  u sastavu: Fikret Hodžić, Reuf Kapić i Osman Alibabić.

Pomenuto  krivično djelo  Hamdija Lipovača počinio je 15.maja  2014. godine u vrijeme kada je pored funkcije premijera obnašao u funkciju ministra policije.

Bilo je   to nakon ostavke tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Šefika Smlatića.

Lipovača  je mimo zakona a sa ciljem da  Jasmini Mulić pribavi korist postavljajući je na bolje  radno  mjesto , prekoračio  svoja ovlaštenja tako  što nije proveo  proceduru  javnog konkursa  niti je Vlada USK donijela odluku o tome.

 

Iz njemu poznatih  razloga  bivši premijer-ministar policije  je  Mulićku imenovao državnim službenikom sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima, tačnije  postavio  je funkciju direktora  Uprave za administraciju i podršku pri Ministarstvu unutrašnjih poslova USK, iako je bio svjestan da je ovo postavljenje u suprotnosti sa  članom 24. stav 1 i 3 Zakona o državnim službenicima i namještenicima USK USK i  Uredbom o postupku imenovanja na upražnjene pozicije  državnih službenika sa posebnim odgovornostima i ovlaštenjima u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama.

Drugim riječima, presuđeni Lipovača je  sakrio od Vlade  USK  svoj  “privatni rad”  i mimo konkursa  “završio” posao  sa imenovanjem i postavljanjem  Jasmine MUlić.

Interesantno je da  je  Općinski sud u Bosanskoj Krupi drugačije vidio  ovaj krivični predmet  pa je Lipovaču proglasio nevinim.

Peta  optužnica ?

Čekaju se  ostale drugostepene presude  u kojima je optužen Hamdija Lipovača,a  moguće i novu  petu optužnicu protiv  njega.

Hamdija Lipovača koji je Općinu Bihać a kasnije i Kanton posmatrao kao svoju privatnu firmu, 2009. godine je jednom Amerikancu prebacio 25.000 eura sa budžeta Općine Bihać za posao, odnosno studiju o vodnim resursima.

Novac je , prema informacijama  prebačen na račun izvjesnog Tomasa Dillona, vlasnika američke kompanije „Kentrik“ u Kraljevsku banku Holandije za studiju koja potom nije iskorištena. Lipovača je.kako stvari stoje, propustio da javnim pozivom izabrere ponuđača za izradu studije.

Činu prebacivanja pomenute sume prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Lipovače i Dillona septembra 2008.godine. Mediji su tada objavili  kako će „Memorandum omogućiti istraživanje vodnih resursa na području ove općine radi izgradnje tvornice negazirane vode, koja bi se plasirala na područje naše zemlje, Evrope i svijeta „, a ako se navodna istraživanja vodnih resursa pokažu dobrim, tvornica negazirane vode bila bi otvorena polovinom 2009.godine.

Po odluci načelnika Hamdije Lipovače, Dillonu je 7 .januara 2009.godine na račun u Kraljevskoj banci Holandije prebačeno 25.000 eura.

No bila je to jedna u nizu Lipovačinih javnih nebuloza tipa „Aerodrom Željava i 40.000 zaposlenih“.
Pomenuta tvornica je bila jedna od njegovih „fatamorgana“ koja je koštala budžet Općine Bihać.

Zbog ovog novčanog transfera suprotno Zakonu u javnim nabavkama, sudeći prema informacijama do kojih je došao portal normala.ba, tadašnji općinski načelnik Hamdija Lipovača počinio je krivično djelo zloupotreba ovlasti ili položaja iz člana 383, stav 2, KZ FBiH.

 

Normala/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)