Home / Kompanije i Tenderi / Kineske tvrtke kažnjavat će radnike koji koriste Appleove uređaje

Kineske tvrtke kažnjavat će radnike koji koriste Appleove uređaje

UHIĆENJE financijske direktorice i kćeri osnivača Huaweija Meng Wanzghou potaknulo je kineske kompanije i poslovne grupacije da pozovu zaposlenike na bojkot proizvoda američkih kompanija, kao što je Apple.

Nekoliko organizacija diljem Kine izdalo je priopćenja u kojima pozivaju članove na iskazivanje podrške tvrtki Huawei, prenio je CNN. U nekima se zaprijetilo kaznom za članove koji budu koristili Appleove proizvode.

Tvrtke su najavile novčane kazne za zaposlenike koji koriste Appleove uređaje, a ponuđeni su i novčani poticaji za kupnju kineskih pametnih telefona.

Trgovinska komora zabranila članovima Apple proizvode

“Sjedinjene Američke Države žele zadržati uspon Kine…. Vjerujemo da mi, kineski narod, trebamo ujedinjeni ustati i podržati naše nacionalne proizvode”, navedeno je u priopćenju trgovinske komore u Šangaju.

U njemu su članove upozorili da ne koriste proizvode Applea, jer će u suprotnom biti izbačeni iz udruženja.

Luo Qiang, tajnik Nanchong trgovačke komore, izjavio je CNN-u da organizaciju na bojkot nije potaknula vlada. Komora je, ustvrdio je, istupila u ime građana.

“Mi nemamo puške ili topove, mi kao obični građani imamo samo slobodu govora”, naveo je tajnik komore, koja prema njegovim riječima ima oko 500 članova.

Ljutnja zbog uhićenja financijske direktorice Huaweija iskazana je u uredničkom komentaru u People's Dailyju, službenim novinama Kineske komunističke partije.

Tvrtke će kažnjavati kupnju američkih proizvoda i poticati kupnju kineskih 

Iako kineske vlasti nisu javno uputile poziv na bojkot, mnoge tvrtke su ga počele provoditi s entuzijazmom.

Dobavljač elektroničkih dijelova Menpad (grad Shenzhen) najavio je novčane poticaje od 15 posto cijene za sve zaposlenike koji kupe mobitele od kineskih proizvođača Huaweija i ZTE-a. No službeno je najavljena i kazna za zaposlenike koji kupe Appleove proizvode.

“Kompanija će kazniti osoblje koje kupuje telefone Applea s novčanom kaznom u iznosu od 100 posto njihove tržišne cijene. Prestanite naručivati američke brendove pri nabavci opreme za tvrtku”, stajalo je u obavijesti zaposlenicima.

Poruka je ubrzo uklonjena, a vodstvo tvrtke nije željelo razgovarati o tome s novinarima CNN-a.

Raširena podrška Huaweiju

Tvrtka Chengdu RYD Information Technology, iz zapadne pokrajine Sichuan, poručila je kako će od sada koristiti samo opremu tvrtke Huawei, gdje je god to moguće. Također će zaposlenicima sufinancirati kupnju proizvoda Huaweija s 15 posto cijene.

Neke kompanije su se ograničile samo na podršku Huaweiju, bez da spominju bojkot Applea, poput tvrtke Nor-West Star Information Technology, iz pokrajine Xinjiang.

“Naša tvrtka aktivno podržava pozive na podršku Huaweiju i zaštitu nacionalnih brendova”, navedeno je u priopćenju.

Unatoč ljutitim reakcijama na uhićenje direktorice financija Huaweija, SAD i Kina nastavljaju s pregovorima o trgovini. Zadan je rok od 90 dana da se postigne sporazum, koji bi trebao zaustaviti trgovinski rat.

 

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)