Home / Vijesti / BiH / EKSKLUZIVNO – PORESKE PREVARE “AVAZA”: Lijanović je za 14 miliona poreskog duga dobio 12 godina zatvora, Radončić je utajio “samo” jedanaest!

EKSKLUZIVNO – PORESKE PREVARE “AVAZA”: Lijanović je za 14 miliona poreskog duga dobio 12 godina zatvora, Radončić je utajio “samo” jedanaest!

Sarajevski poreski inspektori su češljali i poslovanje firme “Prezident d.o.o.” Riječ je o nasljednici preduzeća “President nekretnina” kojeg su prije desetak godina osnovali Frahrudin Radončić, odnosno “Avaz Roto press” i najpoznatiji srpski tajkun Miroslav Mišković, koji ovih dana očekuje sudsku presudu za utaju poreza. “Prezident d.o.o.” je u periodu 2015-2018 utajio poreza u iznosu od 202.863 KM

Mediji su prije nekoliko nedjelja objavili da je Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine završila višemjesečnu kontrolu preduzeća iz grupacije “Avaz”, odnosno, kako je navedeno u Informciji “fizičko lice Radončić Fahrudin te druga fizička i pravna lica” i da su ustanovljena poreska dugovanja koja sa zateznim kamatama izbosne oko 11 miliona KM.

U svim Radončićevim firmama kontrolirano je poslovanje u posljednje nešto više od četiri godine, odnosno od 1. januara 2013. do 1. marta 2018. godine. Također je poznato da se  grupacija “Avaz” na nalaze Poreske uprave žalila drugostepenom organu, a to je u ovom slučaju Ministarstvo financija Federacije BiH, koje se još uvijek nije očitovalo po njihovoj žalbi.

Faksimil: SB

To kašnjenje je u neku ruku razumljivo, budući da Vlada Federacije nakon izbora radi u tehničkom mandatu, pa niko, pogotovo ne ministrica financija Jelka Miličević ne želi arbitrirati u ovako delikatnom predmetu koji, pored fiinancijske i kriminalne ima i svoju političku dimenziju, ako se znaju prisni odnosi Miličevićkinog stranačkog šefa Dragana Čovića i Fahrudina Radončića.

VEĆ VIĐENO

Svakog ko duže pamti najnoviji slučaj poreskog dugovanja “Avazovih” kompanija podsjetio je na skoro identičnu aferu od prije osamnaest godina, kada je Fahrudin Radončić furioznim medijskim pritiskom, lobiranjem unutar međunarodnih krugova u BiH, a pogotovo kriminalnom političkom odlukom tadašnje Vlade Federacije u kojoj je presudan utjecaj imao SDP BiH i njegov lider Zlatko Lagumdžija izbjegao plaćanje sudski presuđenih poreskih dugovanja u državni budžet. Po odluci Vrhonog suda Federacije “Avaz” je platio blizu milion maraka koliko je dugovao, međutim nečuvenim manevrom Vlade Federacije ta su mu sredstva vraćena!?

Na taj incident podsjetilo je i nedavno obraćanje Fahrudina Radončića predstavnicima međunarodne zajednice, ambasadorima najutjecajnijih zemalja koje je (dez)informirao da je navodni poreski dug izmišljen, te da je riječ o politički dirigiranom procesu protiv njega, njegove stranke SBB i medijske kuće na čijem je čelu. Prije skoro dvadeset godina sličan Radončićev manevar imao je efekta.

Tadašnji Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i Thomas Miller, ambasador SAD u BiH, snažno su lobirali i pritiskali tadašnje vlasti da mu se oproste poreska dugovanja. Ambasador Miller tada je, pored ostalog, apelovao na sve medije u BiH i njihove urednike i vlasnike da podrže Radončića i “Dnevni avaz” u borbi protiv navodnih političkih pritisaka na njih. Čak je pronađena “nezavisna institucija”, Međunarodna krizna grupa, potpuno neovlaštena za takvu vrstu “ekspertiza” da sačini izvještaj prema kojem “Avazova” poreska dugovanja ne postoje.

 

Portal “Slobodna Bosna” došao je u posjed dijela dokumentacije- Informacije Poreske Uprave Federcije BiH o poreskim prekršajima i dugovanjima preduzeća koji posluju unutar grupacije “Avaz” iz koje se vidi da su Radončićeve firme godinama izbjegavale ispunjavati poreske obaveze. Inače, nakon one propale poreske kontrole iz 2000., nikada kasnije nije vršen poreski nadzor ovim firmama.

Preduzeće “Avaz” d.o.o. Sarajevo je prema nalazima inspekcije za period 2013-2018 dužno platiti 1,927.276 KM. Također, u Informaciji stoji i sljedeće: “Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru utvrđene su i dodatne obaveze poreza na dobit u iznosu od 6.963.624 za vremenski period od 2004. do 2007. godine.” Dakle, poreska dugovanja “Avaza d.o.o.” iznose nešto manje od 8 miliona maraka sa zateznim kamatama.

Kontrolom poslovanje firme “Avaz Roto Press d.o.o Sarajevo” , kako piše u Informaciji Poreske uprave Federacije, “utvrđena je dodatna porezna obaveza za kontrolisani priod u iznosu od 589.405 KM”.

“HOĆEMO LI HALALITI RADONČIĆU”?

Dugovanja još jedne firme iz “Avazovog” “poslovnog carstva”, “OKO – Grafičko izdavačka kuća d.o.o. Sarajevo”, u kontroliranom četverogodišnjem periodu, prema nalazima Poreske uprave, iznosila su 73.370 KM. U istom periodu “TV ALFA d.o.o Sarajevo nije u državnu kasu uplatila 178.772 poreskih dugovanja.

Sarajevski poreski inspektori su češljali i poslovanje firme “Prezident d.o.o.” Riječ je o nasljednici preduzeća “President nekretnina” kojeg su prije desetak godina osnovali Frahrudin Radončić, odnosno “Avaz Roto press” i najpoznatiji srpski tajkun Miroslav Mišković, koji ovih dana očekuje sudsku presudu za utaju poreza. “Prezident d.o.o.” je u periodu 2015-2018 utajio poreza u iznosu od 202.863 KM.

Dakle, poreska dugovanja pet firmi iz “Avazove” grupacije u posljednjih pet godina, uključujući i obračunatu kamatu dostigla su vrtoglavih 11 miliona maraka. Teško je pretpostaviti kakav će na kraju biti epilog ovog slučaja i hoće li politika (Ministarstvo financija) ponovo upetljati svoje prste i još jednom Radončiću oprostiti dugovanja. Ili će, kako inače zakon predviđa, ova afera svoj rasplet imati pred ovdašnjim  sudovima.

Podsjetimo, prije mjesec i po dana, Jerko Ivanković Lijanović, bisnismen i političar, na Sudu BiH je nepravomoćno osuđen na dvanaest godina zatvora zbog poreskih prevara/utaja. On i njegovi suradnici zajedno su dobili 52 godine zatvora, jer su, prema presudi oštetili budžet za 14 miliona maraka.

 

Dakle “svega” tri miliona manje od dugovanja firmi čiji je vlasnik Fahrudin Radončić, također biznismen i lider poltičke stranke i nekadašnji ministar u Vijeću ministara i zastupnik u Parlamentu BiH.

DUŽAN I RADONČIĆEV ZEMLJAK I PARTNER DR. ZUVDIJA KANDIĆ

Zanimljivo je da se u Informaciji Poreske uprave Federacije BiH o poreskim dugovanjima preduzeća Fahrudina Radončića, našao i izvještaj o rezultatima poreske istrage provedene u Zdravstvenoj ustanovi  “ALEA-Dr. KANDIĆ” – Sarajevo, u vlasništvu doktora Zuvdije Kandića.

Poznato je da Radončića i Kandića dosta toga povezuje, rođeni su u Crnoj Gori (Plav i Gusinje), a dosta aktivnosti imali su na Kosovu, odakle je dr. Kandić prije 15-ak godina stigao u Sarajevo. Najprije se zaposlio u Kliničkom centru Sarajevo, na Klinici za abdominalnu hirurgiju, postao je predavač na Medicinskom fakultetu, a kasnije je otvorio privatnu kliniku.

Kandić je prošlog ljeta bio medijski vrlo prisutan nakon što je ustanovljeno da je jedan od nazloglasnijih terorista ISIL-a Mirsad Kandić, nakon hapšenja u Sarajevu priznao da se tokom skrivanja od zakona liječio u klinici svog “rođaka” Zuvdije Kandića na Baščaršiji.

Zuvdija Kandić je prije godinu dana počeo sa izgradnjom velikog medicinsko-bolničkog kompleksa u naselju Nedžarići, ambiciozne investicije od nekoliko miliona maraka. Špekuliralo se u medijima da je vlasnik zemljišta na kojem Kandić gradi svoj Centar upravo Fahrudin Radončić

Poreska dugovanja “ALEA-D.Kandić- Sarajevo za period 2013-2018 iznosila sa frapantnih milion maraka!

izvor:Slobodna-Bosna.ba

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)