Home / Ličnosti / IZABRANA NASLJEDNICA ANGELE MERKEL: Annegret Kramp-Karrenbauer slijedi iste vrijednosti kao i njena dugogodišnja šefica Merkel

IZABRANA NASLJEDNICA ANGELE MERKEL: Annegret Kramp-Karrenbauer slijedi iste vrijednosti kao i njena dugogodišnja šefica Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer nova je predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i nasljednica dosadašnje predsjednice Angele Merkel, odlučeno je na stranačkoj konvenciji CDU-a u petak u Bremenu.

    • Ona je na stranačkom kongresu CDU-a s 51 posto glasova u drugom krugu izbora za čelništvo stranke pobijedila svog konkurenta Friedricha Merza.

Kramp-Karrenbauer slovi kao politička nasljednica Angele Merkel. Predsjednik CDU-a je i izgledni kandidat Unije CDU/CSU na sljedećim parlamentarnim izborima 2021.

Annegret Kramp-Karrenbauer, uostalom kao i njena šefica Merkel, slovi za pragmatičnu političarku koja će nastaviti politiku prethodnice. U stranačkim krugovima političarka iz Saarske poprilično dobro kotira, a nadimak joj je akronim imena i prezimena – AKK.

Annegret Kramp-Karrenbauer rođena je 1962. godine u Völklingenu u pokrajini kojoj je danas na čelu. Dolazi iz konzervativne katoličke porodice i do očuvanja konzervativnih životnih vrijednosti i vrijednosti stranke drži više od same Angele Merkel, inače kćeri protestantskog pastora.

 

Kramp-Karrenbauer ušla je u politiku kao studentica političkih nauka i prava na Univerzitetu u Trieru i Saarbrückenu, učlanivši se u CDU 1981. godine. Tek desetu godinu od članstva u stranci imenovana je na značajnije stranačke dužnosti kao savjetnica, nakon čega započinje njen strelovit uspjeh u stranci.

Što se tiče politike spram izbjeglica, Kramp-Karrenbauer u potpunosti podržava stav koji je zauzela kancelarka Merkel.

Udata je za rudarskog inženjera Helmuta Karrenbauera, s kojim ima troje djece.

 

(S.B./Agencije/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)