Home / Ličnosti / PUTIN SE RASKUKAO ANGELI MERKEL: Ruski predsjednik zabrinut zbog “ishitrenih odluka” Kijeva, evo šta joj je rekao preko telefona…

PUTIN SE RASKUKAO ANGELI MERKEL: Ruski predsjednik zabrinut zbog “ishitrenih odluka” Kijeva, evo šta joj je rekao preko telefona…

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i tom prilikom izrazio nadu da će Njemačka uticati na Ukrajinu u vezi sa situacijom u Kerčkom prolazu kako bi spriječila Kijev da donese ishitrene odluke, saopćio je Kremlj.

“Vladimir Putin je iznio ocjenu o provokativnim akcijama ukrajinske strane i grubom kršenju normi međunarodnog prava kada su ukrajinski vojni brodovi namjerno ignorirali pravila o mirnom prolasku kroz teritorijalne vode Ruske Federacije”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Merkel-Putin

Putin je njemačkoj kancelarki rekao da Kijev snosi punu odgovornost za situaciju u Kerčkom prolazu zbog stvaranja još jednog konflikta.

Ukrajinski je parlament u ponedjeljak izglasao uvođenje izvanrednog stanja na 30 dana, koje će početi u srijedu, zbog pojačane napetosti s Rusijom koja je u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska broda i članove posade.  Uredba se odnosi na područje koje graniči s Rusijom i obalu Crnog mora.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u ponedjeljak da će vanredno stanje u zemlji o kojem je donio odluku stupiti na snagu u srijedu, ali je naglasio da njegova uredba ne uključuje restrikcije građanskih prava niti odgodu izbora zakazanih za sljedeću godinu.

 

(SB / Fena/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)