Home / Ličnosti / VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: “Ja da vodim Srbe da ratuju za Sarajevo i Mostar, ne pada mi na pamet, Albanci najavljuju veliku Albaniju, ali mi nećemo…

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: “Ja da vodim Srbe da ratuju za Sarajevo i Mostar, ne pada mi na pamet, Albanci najavljuju veliku Albaniju, ali mi nećemo…

Albanci se danas ponašaju kako hoće, najavljuju veliku Albaniju. Jel mislite da bi bilo rešenje da i ja najavljujem veliku Srbiju? Da li je trebalo da kažemo “e sad mi nećemo u Evropu zbog toga”. A gde ćemo?

Predsjednik Srbije  gostovanje na RTS je počeo o priči o Kosovu.

– Ljudi misle da je to naše od pamtiveka, ali to neodgovara u potpunosti o istini. Imali smo probleme još od Berlinskog kongresa. Mi smo već 1991. godine po popisu imali svega 17 odsto stanovnika na Kosovu i bili smo veoma ugroženi. Pre toga podizao se broj srpskog življa – objasnio je Vučić i dodao:

– Albanci su sve davali za svoju kosovsku, albansku državu. Mi smo svi odnekud došli. Ja sam slučajno rođen u Beogradu. Mogu li ja da zamerim mom ocu što je posle fakulteta ostao ovde u Beogradu. Svi su želeli da oslobode tobože svoje etničke prostore iako su to bili naši prostori. Mi smo napravili katastrofalne greške tokom ratova. Posle 2000-tih godina, desile su se kardinalne greške.

– Mi mislimo da možemo da držimo status KVO. Ljudi, mi se suočavao sa željom Albanaca da u potpunosti zaokruže svoju nacionalnost. Oni su spremni da za to urade sve. Nemoguće je držati zamrznut status kada je reč o Kosovu. Ko vam garantuje to. To ne želi Evropa, ali ni svet. To ne žele Albanci kojih je na KiM 91 ili 92 posto u ovom trenutku. Oni već imaju potvrđenu državnost od strane zapadnih sila – objasnio je Aleksandar Vučić.

Vučić je upitao šta treba da rade ako dođe do sukoba.

printscreen

– Šta ostaje svima nama u rukama. Sve vreme sam govorio ajde da pronađemo kompromisno rešenje, bez rešenja ulazimo u velike probleme za naš narod. Moja borba je bila kao borba Davida i Golijata da dobijemo nešto za naš narod. Mi ćemo imati mogo više problema. Mi nismo želeli da razumemo svoju poziciju. Mi mislimo da možemo sve, čak i ono što ne možemo.

– Srbija posle dugo vremena ima velike ideje koje uspevamo da definišemo, biće mnogo otpora za to. Teško ćemo mi Srbi objediniti sve naše nacionalne teritorije u jednu državu. Ali možemo ekonomski da ih objedinimo, da svi govorimo istim jezikom, da svi nosimo srpsku košulju… Moramo da se borimo za poštovanje naših žrtava u prošlosti da ih ne bi bilo u budućnosti. Ja da vodim Srbe da ratuju za Mostar, Sarajevo ili ne znam ni ja šta, ne pada mi na pamet. Moramo da naučemo sve teške lekcije iz prošlosti. Tada nas je srce vuklo, sada moramo da razmišljamo racinalno – rekao je Vučić govoreći o stogodišnjici rata i prisajedinjenju Vojvodine.

Govoreći o Kosovu, Vučić je započeo:

– Mi danas moramo da naučimo sve naše lekcije iz prošlosti. Što se Kosova tiče mi imamo jedan problem. Tu nam srce i pamet nisu na istoj strani. Srce vam kaže jedno, a pamet i racio vam kaže nešto donekle drugačije. Mi imamo problem da definišemo šta je to realno kada je reč o KiM. Da li EU pravična prema nama. Nije. Da li se u odnosu Srba i Albanaca ponašaju potpuno neutralno? Ne ponašaju se. Sve nas to vodi do toga da danas imate najnižu podršku EU Srbiji. Nikada nije bila niža.

– Imamo posla sa ljudima koji ne poštuju ništa, ne poštuju nikakav dogovor. Mislim naravno na Albance. Šta da radimo? Da uzmemo konopac da se obesimo? Ne! Hoćemo da pomognemo svom narodu onako kako umemo i borićemo se da to i učinimo. Albanci se danas ponašaju kako hoće, najavljuju veliku Albaniju. Jel mislite da bi bilo rešenje da i ja najavljujem veliku Srbiju? Da li je trebalo da kažemo “e sad mi nećemo u Evropu zbog toga”. A gde ćemo? Moramo da budemo obazrivi i odgovorni. Moramo da radimo na ekonomiji, obrazovanju, digitalizaciji, na našoj kulturi i jeziku…Ne, moramo da vodimo pametnu politiku. Moramo nešto da vratimo od onoga što smo izgubili, moramo da radimo na obrazovanju, kulturi, jeziku, digitalizaciji…

Predsjednik Srbije govorio je o ubistvu Olivera Ivanovića.

– Kada su raspisani beogradski izbori ubijen je Oliver Ivanović. Neko je birao poseban dan i trenutak. Time je trebalo da se postigne nekoliko ciljeva. Danas je u Beogradu saslušan Milan Radojičić. On je drugog dana bio optužen. Mediji su ustanovili da je on sigurno ubica. Crtali su ga i predstavljali kao da je on ubica. Srbija ima mnogo saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića. Sve što je prištinska strana radila bilo je apsolutno traljavo. Tražili smo im samo da nas daju čauru. Da vidimo da li je baš pucano iz heklera, ili iz neke druge puške. Da su nam dali pet dana, ali nam nikada ništa nisu poslali. Oni šta su tražili mi smo zbog želje da po svaku cenu saznamo ko je ubica Olivera Ivanovića sve smo uradili.

– Albanci žele po svaku cenu da dobiju priznanje Kosova, ali ga neće dobiti! Radoičić je prihvatio poligrafsko ispitivanje. Prošao je na poligrafu, i ne samo što nije ubio Olivera Ivanovića, već nije učestvovao ni u logistici, nije ni organizovao, niti pomagao, niti podstrekavao na ubistvo Ivanovića. Milan Radoičić je više puta, uz sve druge stvari kojima ne mora da se ponosi, bio prvi na braniku Severne Mitrovice. On je bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice. – kazao je Vučić i izrazio veliko čuđenje što su Albanci priveli sekretaricu Olivera Ivanovića, Silvanu Arsović, zbog sumnje da je učestvovala u ubistvu Olviera Ivanovića.

– Mi vodimo istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, tražimo još neke dokaze. Nadam se da će Tužilaštvo izaći uskoro sa konkretnim stvarima o tome.

 

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)