Home / Ličnosti / Haradinaj: Nismo mogli izdržati trgovinske prepreke Srbije
epa06582551 Prime Minister of the Republic of Kosovo Ramush Haradinaj attends a ceremony to mark the 20th anniversary of Kosovo Liberation Army (KLA) Commander Adem Jashari's death, in Pristina, Kosovo, 05 March 2018. KLA Commander Adem Jashari was killed in 1998 along with 45 members of his family by Serb Security forces in village of Prekaz, some 40km west of Kosovo's capital Pristina, sparking a full-blown rebel insurgency. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Haradinaj: Nismo mogli izdržati trgovinske prepreke Srbije

Premijer Kosova kaže da podržava dijalog sa Srbijom i poštuje dostignuća i obaveze koji su iz njega nastali.

Predsjednik Vlade Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da je odluka o carinama reakcija na “dugogodišnje trgovinske prepreke” koje je nametnula Srbija, a što se formiranja vojske Kosova tiče, tvrdi da tijesno sarađuje s kosovskim Srbima, od kojih je čuo da imaju povjerenja u kosovsku vojsku.

Upitan u intervjuu za bečki dnevnik Die Presse je li bilo pametno uvesti carine na proizvode iz Srbije (i Bosne i Hercegovine), s obzirom na to da je dijalog u zastoju, rekao je da Kosovo podržava dijalog sa Srbijom i poštuje “dostignuća i obaveze” koji su iz njega nastali.

“Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama”, objasnio je Haradinaj, prenosi Tanjug.

‘Sarađujem s kosovskim Srbima’
Na konstataciju da je i Evropska komisija kritizirala povećanje carina, rekao je da EK treba početi s kritikom kod netarifnih trgovinskih prepreka.

“Težak je posao za naše firme i špedicije. Ne može se nastaviti s CEFTA sporazumom ako se njega ne pridržava naš susjed”, poručio je.

U vezi s uspostavljanjem vojske Kosova Haradinaj tvrdi da su u prošlosti srbijanske vlade zloupotrebljavale Srbe na Kosovu kao sredstvo za vršenje pritiska za vlastitu politiku.

“Tijesno sarađujem s kosovskim Srbima i od njih sam čuo da imaju povjerenja u kosovsku vojsku. Riječ je o maloj vojsci, od 5.000 vojnika, i ona neće zamijeniti međunarodne zaštitne snage KFOR”, objasnio je premijer Kosova.

Kad je riječ o promjeni granica kao rješenju, Haradinaj je rekao da niko na Balkanu nije zadovoljan postojećim granicama.

Vizna liberalizacija još na čekanju
“Prije svega, Albanci nisu sretni zbog toga. Međutim, ako bismo promijenili te granice, otvorili bismo novo poglavlje, u kojem ne znamo dokle ko hoće ići. Takvo nešto na Balkanu je opasno. Moramo poštivati granice i istovremeno pronaći kreativna rješenja kako bi u budućnosti imale manji značaj nego danas, naprimjer, preko zona slobodne trgovine”, smatra on.

Upitan bi li Kosovo promjenom granica moglo konačno dobiti priznanje Rusije, poručio je da Kosovo “razmišlja euroatlantski”.

“Osjećamo se kao dio evropske i američke zone, ne zone Rusije. Za nas je teško zamislivo da predsjednik [Rusije Vladimir] Putin bude taj koji bi nas podržao”, rekao je.

U vezi s putom u Evropsku uniju, Haradinaj ističe da Kosovo sada primjenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da ima jasnu reformsku agendu.

“Želimo doći u poziciju da možemo zatražiti status kandidata. Problem je za nas što još nemamo viznu liberalizaciju. Nalazimo se usred Evrope, ali smo izolirani. Ispunili smo svih 95 uvjeta koji su nam postavljeni. Nadam se da će austrijsko predsjedavanje EU-om i kancelar Sebastian Kurz uspjeti svoje kolege u Uniji uvjeriti da na Vijeću EU-a diskutiraju o viznoj liberalizaciji za Kosovo”, rekao je on.

Haške presude svi trebaju poštivati
Kad je riječ o Specijalnom sudu za zločine počinjene na Kosovu, Haradinaj kaže da je pitanje zašto je uopće uspostavljen jer je već postojala jedna sudska ustanova koja je gonila ratne zločine, Međunarodni tribunal Ujedinjenih naroda za bivšu Jugslaviju u Hagu.

“Specijalni sud za Kosovo sada je činjenica i mi ga poštujemo. Postupci imaju veliko djelovanje na društvo na Kosovu. To je malo društvo i ljudi su u ratu mnogo patili. Bili smo žrtve režima Slobodana Miloševića. I pored toga, dokazujemo da nemamo straha od međunarodne pravde. Ja sam se predao Haškom tribunalu i oslobođen sam”, podsjetio je.

Haradinaj je rekao da je Haški tribunal najviša instanca međunarodnog prava i da bi svako trebao priznati njegove presude.

Izvor: Agencije/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)